Hlavní navigace

Bojíte se odposlechů? Tohle vám může výrazně pomoci

24. 1. 2017

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Nový protokol DIME dokáže sofistikovaným způsobem ukrýt e-maily před cizími zraky.

Jeden z vývojářů stojící za e-mailovou schránkou Lavabit, kterou využíval kupříkladu i Edward Snowden, veřejně poskytl zdrojový kód nového end-to-end šifrovaného e-mailového standardu. Ten by měl nabídnout bezpečné konverzování přes elektronickou poštu bez obavy z externího špehování.

Kód nového standardu nazývaného DIME (Dark Internet Mail Environment) bude brzy dostupný na Githubu spolu s přidruženým e-mailovým serverovým programem, řekl minulý pátek vývojář standardu Ladar Levison.

DIME bude fungovat napříč různými poskytovateli e-mailových služeb a bude „dostatečně flexibilní na to, aby umožnil uživatelům nadále využívat své e-maily i bez nutnosti doktorátu v kryptografii“.

V souvislosti s uveřejněním standardu zároveň Levison oživuje původní Lavabit. E-mailový klient s pokročilým šifrováním skončil v roce 2013 po žádosti amerických federálních agentů, kteří po službě požadovali přístup k e-mailovým zprávám jeho 410 000 zákazníků, a to včetně privátních šifrovacích klíčů jednotlivých uživatelů.

Státní zpravodajské služby tehdy podrobně zkoumali kauzu kolem Snowdena a uniklých dokumentů NSA. Levison -- než aby pomohl vládě Spojených států porušit podmínky soukromí svých zákazníků -- službu raději ukončil, píše se v jeho pátečním příspěvku.

„Vybral jsem si svobodu,“ píše emotivně. „Mnoho se od mého rozhodnutí změnilo, ale mnoho bohužel ne ani v našem post-snowdenovském světě.“ Nyní službu znovu rozjíždí, jako důvod uvedl „nedávné šokující informace“ o tom, jak nezabezpečené e-maily ve skutečnosti jsou.

„Dnes začínáme novou cestu svobody a otevíráme dveře příští generaci e-mailového soukromí a zabezpečení,“ píše na stránkách Lavabitu.

Obnovený Lavabit rovněž staví na standardu DIME, který Levison vyvíjí díky službě komunitního financování projektů Kickstarter z roku 2014. Standard má šifrovat e-mail samotný i jeho přenos, včetně metadat typu titulek zprávy a adresa odesílatele nebo příjemce.

Lavabit nově představí tři různé úrovně šifrování, nazvané Trustful, Cautious a Paranoid – tedy důvěřivý, opatrný a paranoidní. Každá úroveň pracuje s šifrováním zprávy a ukládáním privátních klíčů rozdílně, největší rozdíl je v pohodlnosti užívání.

Nejvyšší úroveň Paranoid například znamená, že servery Lavabitu nebudou privátní klíče uživatelů ukládat vůbec. Zprvu bude Lavabit dostupný pouze existujícím uživatelům služby, a to pouze na úrovni Trustful. Noví uživatelé se musí předregistrovat a čekat na oficiální vydání Lavabitu.

Lavabit pracuje na základě předplatného. V pátek byla služba nabízena se slevou – za 15 dolarů ročně má uživatel přístup k 5 GB úložného prostoru, za 30 dolarů pak k 20 GB.

Byl pro vás článek přínosný?