Hlavní navigace

Bomba projektor Toshiba TDP-FF1 (aktualizováno, 4. 12.)

27. 11. 2006

Sdílet

Jsou věci úžasné a věci běžné. A pak jsou ještě věci výjimečné u kterých náhle máte pocit, že jsou předělem, který všechno mění. Takovéto hračky nemíváte v ruce ani každý den, ani každý rok. Dnes ale pro vás jednu mám. Jmenuje se Toshiba TDP-FF1...

CS24

Jsou věci úžasné a věci běžné. A pak jsou ještě věci výjimečné u kterých náhle máte pocit, že jsou předělem, který všechno mění. Takovéto hračky nemíváte v ruce ani každý den, ani každý rok. Dnes ale pro vás jednu mám. Jmenuje se Toshiba TDP-FF1...


Projektor představuje malou krabičku (podívejte se na fotografii), kterou když sevřete do dlaní, ještě vám po straně kousek zbude (tedy nikoli projektoru, ale spíše těch dlaní, resp. prstů). A to jste nejspíše ještě neodpojili akumulátor přisazený k zadní straně, který následně už tak nijak hlubokému (124 mm) projektoru ještě nějaké dva centimetry ubere (funguje na něj zhruba 2 hodiny). Teď jen nějaký ten přenosný přehrávač, nebo notebook a máte vystaráno…


Pokud od projektoru odpojíte akumulátor, je tak na šířku průměrné mužské dlaně. Nebo – chcete-li – je menší než obyčejná paperbacková kniha. Jak vidíte, ani v ženských ručkách nepůsobí nijak rozložitě (větší obrázek).


LED projektory – omyl nebo přirozený vývoj?

Projektor Toshiba TDP-FF1 nepoužívá klasickou lampu, kterou máme zafixovánu jako drahou, s nutností ji během několika let (podle intenzity provozu) vyměnit. Místo ní lampu představují diody typu LED (Light-Emitting Diode), které mají udávanou provozní dobu zhruba 10.000 hodin, což je podstatně více – 2x či 3x. Klasická lampa má ale ještě další nevýhody, jako je vysoká spotřeba (zde 18, resp. 30 W), vysoká cena (obecně vzato se u LED dá předpokládat cena max. do 100 €; pokud budou vůbec lampy výměnné, jak říká zpráva ze 4. 12. - viz níže) a také vysoký stupeň zahřívání spojený tudíž s nutností chlazení a hlukem. U FF1 je udávána hlučnost 30 decibelů, ale projektor se vždy choval naprosto tiše a pokud je uvnitř větrák, nezapnul se ani při hodně dlouhé projekci.

A nevýhody? První je velmi nízký světelný tok, který zatím zřídka kdy dosahuje přes 20 lumenů, přičemž tradiční běžný projektor má dnes už přes tisíc, ale také třeba dva tisíce. S tímto parametrem se firmy příliš nechlubí a raději – stejně jako Toshiba – hovoří např. o 400 luxech, což v praxi ale stejně představuje zatemněnou místnost a projekci na krátkou vzdálenost (to je také nutno zdůraznit). Jen pro připomenutí – lux je jednotkou osvětlení a představuje stupeň světla daného světelným tokem 1 lumenu dopadajícího na plochu 1 m2. Naproti tomu lumen je světelný tok, který si lidé (ale i firmy) často pletou se svítivostí, kterou udává kandela.

Nenechte se mýlit…

Opravdu se nenechte mýlit předchozím povídáním a příměry. TDP-FF1 je opravdový projektor a ne nějaká hračka pro děti. Pochopitelně se někomu může zdát – díky jeho pouze základním možnostem – příliš jednoduchý a obyčejný. Možná dokonce i cenově nadsazený. Souhlasím i s tím posledním. Avšak jen potud, pokud si neuvědomíme, že osvětlení LED lampou představuje na trhu opravdovou novinku, a to i když byly první projektory tohoto typu k vidění na veletrzích už před více než rokem.

Ani vzhledově si TDP-FF1 na nic nehraje, a to je rozhodně dobře. Vypadá vlastně dost sympaticky (větší obrázek).


A jaký tedy je?

Možnosti nastavení jsou pouze základní. Je tu taktéž minimální seřízení obrazu (provedením je to opravdu jednoduchý projektor) a upravit tak jde pouze lichoběžníkové zkreslení (keystone, vertikálně ± 16°), horizontální a vertikální pozice obrazu, jas a kontrast, frekvence a větší možnosti najdete jen u barevnosti.

Obraz byl velmi slušný, žádné obvyklé vady typu duhové přechody jsem u zapůjčeného kusu nepozoroval. Funkce autonastavení funguje dobře, projektor se přes grafické menu poměrně jednoduše ovládá, a to i přes tlačítka přímo na projektoru.

Nízký světelný výkon je třeba chápat jako vlastnost, takže ten mezi zápory neřadím. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že TDP-FF1 vyžaduje hodně ztemnělou místnost a pokud chcete promítat za denního světla nebo se jen přes něj dívat na běžné televizní vysílání k čemuž projektor díky vysoké životnosti lampy přímo svádí, musíte sáhnout po dodávané desce se kterou to funguje bezproblémově i za jasnějšího světla; ovšem při úhlopříčce pouhých 57 cm. Příjemná je v tomto okamžiku možnost přenášet signál bezdrátově, potěší i lehce odmontovatelný akumulátor, který už tak lehounký projektor udělá ještě výrazně lehčím a zabudován je i reproduktor.

Nevýhodou je pak absence nějakého lepšího rozhraní typu YUV, DVI apod. a také udávaná projekční vzdálenost pouhých 2,5 metru ze které – oficiálně vzato – dostanete úhlopříčku 173 cm. Projektor ale pracoval i ze vzdálenosti pomalu dvojnásobné, ovšem v tomto okamžiku už hodně záleží na typu plátna, protože na stěně to nebylo to pravé ořechové.

Koupit či nekoupit?

Toshiba TDP-FF1 nepochybně představuje alespoň jednu část projektorové budoucnosti. Podle zpráv, které mám od JVC, firma připravuje projekční televizory s LED lampami a v tomto případě by nízký světelný tok opravdu nemusel nikoho zajímat.

Pro mě osobně, je po testu TDP-FF1 kombinace kvalitní CRT televize a LED projektoru tím správným řešením, které může nahradit tak maximálně projekční televize typu HD-ILA či SXRD. Zvláště pokud si TDP-FF1 za nějaký ten pátek už nebude držet až tak vysokou cenu, jakou má nyní jako naprostá novinka.


p. s. zpráva ze 4. 12. 2006 od českého distributora, společnosti Schuss praví: LED diody nejsou výměnné. Vzhledem k životnosti 10.000 hodin je to bezpředmětné.




-----------------------------------
Jak pracuje LED projektor?
Principem se „LED projektor“ nijak neliší od toho běžného. Základem je většinou buď miniaturní LCD displej z tekutých krystalů (uvažuje se i dalších jako LCoS, tedy HD-ILA, či SXRD), nebo – v případě projektorů typu DLP – mikrozrcátka DMD (Digital Micromirror Device).
Displej či mikrozrcátka jsou prosvětlovány, resp. u LCoS osvětlovány LED diodami, které díky tomu, že nepotřebují chlazení (nebo ho potřebují naprosto minimální) dovolují celou soustavu podstatně zjednodušit a hlavně zlevnit. Pod LED diodami je dnes často podepsána firma Lumileds Lighting, což je společný podnik Agilent Technologies (kdysi část HP) a Philips Lighting.
Poslední novinkou mířící do této oblasti je optický systém „Photon Vacuum“ vyvinutý finskou společností Upstream Engineering. Ten má – například ve verzi LcoS – rozměry pouhých 35 x 45 x 16 mm a jako zdroj světla slouží tři LED diody. Výsledkem je poměrně robustní, byť plastová, věcička, která má najít uplatnění dokonce i v mobilních telefonech a kapesních počítačích.


Další konkurenti (nikoli na našem trhu)

Názorný snímek, jasně vypovídající o velikosti projektorů s LED osvětlením, patří Epson Mini Projector. Toshiba je na tom prakticky stejně (větší obrázek).



Samsung Pocket Imager SP-P300M rovněž nabízí externí akumulátor, ohlašovaná cena je 899 €, tedy zhruba 25 000 Kč (větší obrázek).


Foto: archiv autora, Toshiba

- - Bohumil Herwig, IDG on-line