Hlavní navigace

Borderlands (X360)

30. 12. 2009

Sdílet

Pokusů skloubit žánry FPS a RPG už zde bylo nepočítaně. Některé nebyly špatné, některé naopak ano, ale tak dobře jako Borderlads ještě žádný nedopadl!

Gearbox Software, firma známá hlavně díky své válečné sérii Bratrů ve zbrani, se opět hlásí o slovo. Tentokrát však nebudeme velet jednotce zelených mozků uprostřed bojů za osvobození okupované Francie, nýbrž se snažit přežít na převážně pouštní planetě Pandora (neplést s Cameronovou Pandorou z Avatara), kterou lidé po dlouhé roky pustošili hledáním zvláštních minerálů.

borderlands

Stylově provedené intro vám představí čtyři hrdiny – Lovce s jménem Mordecai, který na Pandoru přijel hledat svého starého známého; sličnou Lilith, která je jednou ze šesti bájných sirén a dozvěděla se, že se na Pandoře také jedna nachází; Bricka, jenž na planetě hledá sestru, a když na to přijde, dokáže svými pěstmi zostudit i tank. A v neposlední řadě také Rolanda, starého vojáka, kterému jde hlavně o pomstu.




Jak vidíte, každá z postav má svůj vlastní příběh, takže se zde už od samého začátku počítá s tím, že nezůstanete jen u jedné a nakonec si je vyzkoušíte všechny. Aby však veškeré odlišnosti nezůstaly pouze v linii příběhové, dostala každá postava jednu unikátní vlastnost. Roland může pokládat přenosné střílny, Lilith se na malou chvilku dokáže zneviditelnit, Brick svou tankovou povahu využívá během berserkového běsnění a Mordecai si umí vyvolat pomocníky.

Už od samého začátku vám bude jasné, že nehrajete klasickou akční hru. Hra se sice tváří jako FPS, ovšem uvnitř skrývá (podobně jako Fallout 3) velmi propracovaný RPG systém. Za každou zabitou potvoru, splněný quest a podobně, získáváte zkušenosti. Po získání dostatku zkušeností postoupíte na další level, dostanete pár dovednostních bodíků a narostou vám i atributy - jako jsou životy, výdrž atd.

borderlands

Jako každé správné RPG i Borderlands je živo hlavně z questů. Ty vedlejší sestávají z klasických úkolů typu - zabij, přines, promluv si, a aby vám u jejich plnění nepřibylo moc vrásek, odlišili je vývojáři doporučenými úrovněmi. Hlavních questů je asi 30 a kromě výše zmíněných zkušeností, a nějakých dalších odměn, se za jejich plnění dočkáte také posuvů v příběhu. Dohrání hry vám tedy (podle vaší účasti na vedlejších questech) může trvat až úctyhodných 30 hodin, a pokud si 30 hodin ještě vynásobíte počtem hratelných postav, získáte hru, která vám vydrží opravdu dlouho. Některé questy jsou navíc oživeny používáním různých dopravních prostředků, jejichž ovládání sice může občas dělat potíže, ovšem v boji proti stereotypu je to mocná zbraň.

borderlands

Před vydáním hry se vývojáři holedbali, že je ve hře přes milion zbraní. My to můžeme jen potvrdit. Většinou se sice liší jen barvou, či kapacitou zásobníku, ovšem nalézt nějakou raritku není zase až tak velký problém. Zbraně, stejně jako munici a další věci, které můžete po světě posbírat, naleznete v mrtvých protivnících, zvířatech, dokonce i kostry občas skrývají pěkný poklad. Když budete zrovna při penězích, můžete také navštívit automaty, které jsou  pomalu na každém kroku.

Hra podporuje kooperační režim dvou hráčů na jedné konzoli, či až čtyř hráčů po internetu, kdy  každý sedí u svého vlastního Xboxu. Druhá varianta se nám zdá jako lepší řešení, protože v případě lokálního co-opu se vám obrazovka vertikálně rozdělí a někdy je problém s orientací. Samozřejmostí je, že s počtem hráčů stoupá i množství zábavy. Vedle klasického plnění questů (obtížnost se přizpůsobí hráči s nejmenším levelem), můžete, mimo jiné, uspořádat turnaj v duelech, či si jen tak pro potěchu smyslů vyjít na procházku do pustiny a vymlátit pár potvor.

borderlands

borderlands

Technické zpracování je velmi povedené. Cell-shadované grafice se daří vytvářet komiksový nádech a působí velmi stylově. Ač se ze začátku mohla zdát poněkud divnou volbou, nemůžeme si ji vynachválit. A podobně je na tom i po zvuková stránka. Obzvláště soundtrack a skladba, která vám do uší hraje při intru, se vám do paměti nezapomenutelně zapíše a ještě nějakou dobu po dohrání se občas přistihnete při broukání nějaké zdejší melodie.

Závěrem tedy zbývá jen říct, že ti, co si zamilovali Fallout 3, by už dávno měli běžet do obchodu pro svoji kopii Borderlands. A ostatní by hře vlastně také měli dát výstřel! Ať už kvůli povedené grafice, možnosti kooperovat s přáteli nebo připravovaným DLC.

 




PLUSY: délka, coop, grafika, soundtrack

MÍNUSY: ovládání vozidel



VERDIKT: Velmi nadějné FPS/RPG, které míří na výsluní herní scény a zatím má velkou naději se tam dostat.

80%

CS24

 

borderlands