Hlavní navigace

Botnet najde pokyny přes Google?

10. 9. 2009

Sdílet

Vaclav Vincalek, prezident kanadské firmy Pacific Coast Information Systems, uvedl pro americký Computerworld, že vyhledávání na Googlu může být způsobem, jak do počítačů v botnetu distribuovat nový malware.

Infikovaný počítač by v určitém okamžiku spustil na Googlu vyhledávání dosud nepoužitých řetězců. Útočníci by za tímto účelem vytvořili weby, které by po otevření fungovaly v roli řídicích serverů. Hledaným slovem by například mohl být přímo název dalšího distribuovaného malwaru, samozřejmě zvolený tak, aby se jednalo o nový název.

Takový postup distribuce malwaru se sice zřejmě ještě nevyskytl, mohl by však být podle Vincalka jednodušší, než do botnetu programovat komunikaci s databází serverů. Každopádně by to ukazovalo, jak se téměř veškeré postupy, které lidé na počítačích provádějí, dají využít i ze strany podvodníků, kteří tak zapojí ostatní technologie do svých služeb.

 

CS24

Poznámka: Na pohled se takový postup zdá zbytečný. Proč by útočníci měli používat tak komplikované metody u strojů, které už stejně ovládli, tj. učinili z nich součásti botnetu? Nicméně smysl by to dávat mohlo. Malware dejme tomu může být vybaven k tomu, aby kontaktoval řídicí servery, ty lze ale vyřadit. V tomto případě je jen na útočnících, kam web se škodlivým kódem v danou chvíli umístí. (Ale zase: když bude botnet „rozlousknut“ a hledaná slova známa, není pro Google problém tato hledání odfiltrovat). Nebo zde jsou pro útočníky ještě nějaké jiné výhody?