Hlavní navigace

Britský útočník pátral v americké armádní síti po existenci UFO

1. 8. 2008

Sdílet

Gary McKinnon se vlámal do americké armádní sítě, přímo do počítačů Pentagonu i do sítě NASA, protože zde dle vlastních slov chtěl najít důkazy o existenci UFO, které měla americká administrativa před světem tajit. Pro svou činnost používal programu RemotelyAnywhere a dva vlastní počítače.

Britský hacker Gary McKinnon bude nejspíš vydán do USA – britský nejvyšší soud totiž zamítl jeho odvolání. McKinnonovi hrozí až 60 let vězení či pokuta 1,75 milionu dolarů. 42letý McKinnon by tak byl prvním Britem vydaným do USA za počítačovou kriminalitu. Podle slov svého obhájce se nicméně ještě pokusí odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva.

Gary McKinnon se vlámal do americké armádní sítě, přímo do počítačů Pentagonu i do sítě NASA, protože zde dle vlastních slov chtěl najít důkazy o existenci UFO, které měla americká administrativa před světem tajit. Pro svou činnost používal programu RemotelyAnywhere a dva vlastní počítače. V letech 2001-2002 pronikl do celkem 97 počítačů. K připojení používal pouze 56kb modem.
Do amerických počítačů se nabourával tak, aby v úřadech v té době nikdo nebyl. Nakonec se mu ale stala osudná chyba v přepočtu časového posunu, po níž si americký zaměstnanec povšiml, že počítač se chová divně.
McKinnon se hájil tím, že ačkoliv do počítačů neoprávněně vnikl, nezpůsobil žádnou škodu. Americké úřady ale škodu vyčíslily na 700 000 dolarů, protože při průniku došlo k narušení citlivé vojenské infrastruktury. Síť americké armády ve Washingtonu s 200 počítači byla například vyřazena z provozu na den.
Proces se táhl poměrně dlouho, protože obžalovaný se proti vydání několikrát odvolal. Poprvé byl zatčen již v roce 2002. Američtí žalobci budou nejspíš požadovat asi 3 roky vězení, z nichž by si mohl McKinnon, bude-li uznán vinným, odsedět v USA 12 měsíců a zbytek trestu v Británii.

Zdroj: Computerworld.com, NewScientist.com

Poznámka:
- Komentátoři hovoří o největším průniku do vojenské sítě v dosavadní historii IT, to se zdá být ale hodně přehnané.
- K průniku v tomto případě stačilo použití hodně jednoduchých prostředků.

Viz také:
Internetový zločin překračuje hranice, ruka zákona ale také
Nigerijec odsouzen za vniknutí do sítě NASA

Autor článku