Hlavní navigace

Brothers in Arms: Road to Hill 30

26. 6. 2005

Sdílet

Pokud už vám lezou na nervy všechny klasické válečné řežby, vyzkoušejte nedávno vydanou týmovou taktickou akci od vývojářů z Gearbox Software. S partou obyčejných vojáků zakusíte hrůzy virtuální druhé světové války.

Matt Baker se narodil 22. února 1921 a o dvacet let později potkal svoji první milenku. Její jméno byla Válka, a i když s ní nechtěl mít nic společného, podobně jako spousta mladých mužů neměl na vybranou. Nastaly krušné roky a bylo třeba bránit svobodu a postarat se o budoucnost lidstva. Tato budoucnost, jak ji známe dnes, stála neuvěřitelné množství životů nevinných lidí. Víte však, kolik lidí zemřelo během jediného dne?



Válečné akce nejsou na herní scéně žádnou novinkou. Vše odstartovala série Medal of Honor, kterou následovala neméně kvalitní Call of Duty. Příběhů obyčejných vojáků už ale bylo na náš vkus trochu moc, proto jsme byli hodně zvědaví, jak si s tímto přetěžkým úkolem poradí zkušený vývojářský tým Gearbox Software pod přísným pohledem Ubisoftu. O chystané akci Brothers in Arms: Road to Hill 30 se totiž už nějaký ten pátek šuškalo a není žádným tajemstvím, že by se od výše zmiňovaných titulů měla v mnohém odlišovat. Jak dalece však autoři dostáli svých odvážných slibů, se dozvídáme až nyní. Se třiadvacetiletým Mattem jsme v Normandii strávili celý týden po dni D a prožili jsme s ním každičký okamžik. Chvíle vítězství i kruté porážky, mizivé okamžiky štěstí i kruté řádění nemilosrdné smrti.



Baker a ti druzí

Jak již bylo řečeno, Brothers in Arms se od ostatních válečných akcí dosti liší a ve výsledku tak hardcore hráčům nabízí mnohem intenzivnější zážitek. Buďte si však jistí, že se během několika dní s Mattem pořádně potrápíte. Vývojáři z Gearbox Software totiž svoje nové dítko povýšili na taktickou válečnou akci, která je o poznání obtížnější než její nevlastní sestřičky, zato vás ale neustále drží ve střehu. Na začátku dostanete na výběr ze třech různých obtížností, a jakmile jednotlivé mise splníte na tu nejtěžší, získáte dáreček v podobě jedné „autentické“. Ta je však určena výhradně pro opravdové fajnšmekry, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to na skutečném bitevním poli vlastně bylo. Za jakoukoli chybičku se totiž vybírá krutý poplatek v podobě lidských životů a zodpovědnost za výsadkářskou jednotku tíží jako kámen, táhnoucí stresovaného vojáka do hustého bahna chmurných myšlenek a nočních můr.

Seržant Matt Baker patří ke slavné jednotce parašutistů, jež se počínaje dnem D zúčastnila mnoha důležitých bojů v Normandii, aby nakonec zvítězila v šílené bitvě o francouzské město Carentan. Z původního počtu třinácti mladých vojáků se však šťastného konce nedočkají všichni a během hry si prožijete několik opravdu horkých chvil. Válka je krutá a nenasytná smrt si při svém euforickém řádění nijak nevybírá. Starost o životy vašich vojáků se stává hnacím motorem Brothers in Arms, díky němuž je tato válečná akce bezpochyby výjimečná. Jen škoda několika nepříjemných nedostatků, které onen realistický prvek a nezapomenutelnou atmosféru narušují. Než si však začneme opravdu stěžovat, radši se podívejme, jak se tato lákavá novinka vlastně hraje.



Vítejte ve válce

Vývojáři z Gearbox Software pro fanoušky válečných akcí připravili téměř dvacet misí v zelenající se Normandii. Na rozdíl od klasických akčních titulů dostanete na starost vždy několik vojáků, kteří vám s nepřátelskou přesilou pomohou. Matt Baker totiž není žádný neohrožený hrdina, jenž dokáže bez bázně a hany čelit stovkám skopčáků a ve volných chvílích si ještě ošetřovat průstřely plic, srdce a dalších orgánů, jejichž funkce mu je naprosto cizí. Nechte si zajít chuť na klasická brnění a lékárničky, které k obyčejným akčním titulům již neodmyslitelně patří. Zapomeňte na přesný počet životů a zázračné uzdravování po obzvláště obtížných bojích. Vítejte ve válce!

Vzhledem k tomu, že životy vojáků závisejí na správně zvolené taktice, neměli byste opomíjet originální videotutoriál, v němž vám plukovník John Antal přiblíží správnou bojovou techniku. Poté se s chutí můžete vrhnout do hry, a díky užitečným radám si osvojit ovládání. Na začátku sice budete chvilku soukromničit, ale co nevidět dostanete pod kontrolu první nebožáky. Jakmile špatně zhodnotíte situaci a nezvolíte bezpečný, ale zároveň účinný postup, utrpí jednotka včetně vaší maličkosti těžká zranění i na nejlehčí nabízenou obtížnost, což musíte rozhodně brát v úvahu. Ideální situace nastává, pokud máte pod kontrolou oba týmy – „fire“ i „assault“. Zatímco prvně zmiňovaní vojáci mají zbraně určené pro tzv. potlačení nepřítele na dálku (puška, lehký kulomet, granáty), druzí se specializují na přímé zneškodnění vystrašených fricků (puška, samopal, granáty). Oba týmy samozřejmě zasáhnou kdykoli podle vašich pokynů, ale pokud využijete jejich pravého potenciálu, dočkáte se mnohem efektivnějších akcí. Občas místo jednoho týmu ovládnete tank, a Brothers in Arms tak získají zcela jiný rozměr. Opancéřovaný kolos lze použít například jako účinný kryt pro jednotku, která tak přežije i v jinak doslova smrtelné zóně. Jen si musíte dát pozor na dostřel minometů, jejichž zásahy jsou pochopitelně fatální i pro pásového obrněnce. Zvláštní kapitolou jsou pak setkání s nepřátelskými tanky – pokud velíte vlastnímu tanku, máte velkou šanci na úspěch, ale jinak se musíte dostat nepřátelskému kolosu na kobylku a hodit jeho posádce dáreček v podobě odjištěného granátu. Čas od času se však střetnete s typy tanků, na které už tato taktika neplatí a je třeba sáhnout po panzerfaustu.



Klick sem, klick tam

A jak se vlastně Brothers in Arms ovládá? Popravdě řečeno, tuto část hry autoři zvládli na jedničku s hvězdičkou. Týmům jednoduše rozkazujete pouze pomocí myši – stisknutím pravého tlačítka je pošlete na jakékoli viditelné místo. Problém ovšem nastává, pokud je chcete přesunout tam, kam zrovna nevidíte. Tentýž postup použijete i v případě potlačovací palby – stačí na nepřátelské vojáky zamířit a pravým tlačítkem rozpoutat peklo. Když uvedenou akci doplníte poklepáním na levou myší tlapičku, zvolený tým zaútočí. Sami po pár misích zjistíte, že tento způsob je naprosto jednoduchý a dostačující. Autoři se holt museli snažit, jelikož hru vydávají i na konzolích, kde je nutné vše zvládnout pouze na obyčejném gamepadu.

Horší je to bohužel s umělou inteligencí. Zpočátku nás příjemně překvapila, jelikož rozhodně patří k nejlepším ve svém žánru – parťáci se při přesunu sami schovávají za překážky, kryjí se střelbou a do skutečných vojáků jim chybí jen málo. Ale vzhledem k tomu, že obtížnost během hry rapidně vzrůstá, nesmyslné chyby, kterých se občas dopouštějí, nemilosrdně vyplouvají na povrch. Na konci se pak mnohokrát stane, že nevhodný pathfinding jednoho z vašich svěřenců rozhodne o výsledku bitvy ve prospěch německých nepřátel. Svojí troškou do mlýna přispívá i ukládání hry pouze formou checkpointů, které se navíc ještě navzájem přepisují. Sice jsou poměrně časté, ale při opakovaném řešení složitých bitev se stejně nevyhnete nudnému opakování předcházejících triviálních střetů. Brothers in Arms je pekelně těžkou akcí, jež vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Jakmile se vám však povede rozlousknout pořádně tvrdé oříšky, budete na sebe náležitě hrdí.



Podivné protiklady

Autoři zapracovali i na přesnosti střelby, kterou opět nelze srovnávat s ostatními akcemi. Vojáci jsou (včetně hlavního hrdiny) stejně jako ve skutečnosti silně nervózní, čemuž odpovídá i přesnost míření. Skolit opodál stojícího skopčáka tedy není nic jednoduchého a na zbrklé akce a frontální útoky raději rovnou zapomeňte. Vychvalovaným realistickým zpracováním však bohužel otřásá nerealistické pojetí smrti vašich kolegů. Pokud zemře Matt, je celá akce ztracená. Jakmile však padne jakýkoli jiný voják, jako zázrakem se objeví živý a zdravý v další misi. Automatické uzdravení zraněných vojáků bychom ještě skousli, ale tohle už je trochu moc, zvláště když autoři kladou důraz na přiblížení osudů slavných výsadkářů. Proto jsme během hry misi pokaždé dobrovolně ukončili a začali znovu, abychom si neničili jinak úžasnou atmosféru. Sice jsme si prošli vskutku těžkými situacemi, mlátili jsme do všeho kolem sebe a s očima podlitýma krví jsme mučili domácí mazlíčky, ale zodpovědně jsme převzali seržantovu roli.

Dalším ústupkem Gearbox Software ve prospěch hratelnosti, s nímž však rozhodně souhlasíme, je nekonečné množství nábojů vašich kolegů. Hlavní hrdina se o zbraně starat musí, ale ostatní mohou pálit až do skonání světa. S tím ostatně souvisejí i zbraně samotné, kterých sice není mnoho, ale rozhodně si s nimi vystačíte. Pokud vám dojdou náboje do vlastních kousků, můžete kdykoliv sebrat nádobíčko od mrtvých nepřátel. Ale pozor, jako správný řadový voják poberete pouze dvě zbraně a několik granátů. Zařádíte si i s nádhernou odstřelovací puškou, trochu však zamrzí, že vaši kolegové nemohou německé zbraně použít a tahají se jen s vlastní, občas horší výbavou.



Krásná Normandie

Všechny uvedené nedostatky ale hravě vyvažuje vynikající hratelnost a hutná válečná atmosféra, kterou je akce Brothers in Arms doslova přecpána. Jednotlivé mise se od sebe dosti liší, a zatímco některé jsou striktně lineární, jiné nabízejí velkou svobodu a v podstatě záleží jen na vás, jak se k likvidaci nepřátel postavíte. Dočkáte se i různorodých úkolů – budete například dobývat určité objekty a bránit je proti útočícím nepřátelům, vyhodíte do povětří most nebo zneškodníte dřevěné kůly na polích, jež brání v přistání Spojeneckých letadel. Čas od času navážete spolupráci s dalšími skupinami vojáků, na které během několikadenního putování malebnou, avšak nepředstavitelně krutou Normandií narazíte.

Na své si ostatně přijdou i hráči, kteří si potrpí na kvalitní audiovizuální zpracování. Boje jsou totiž naprosto úchvatné, postavy vojáků jedny z nejlepších, jaké se kdy ve válečných akcích objevily, a krajina bere dech. Barevný západ slunce podpořený „bloom“ efektem, zatopené oblasti nebo pobořené město zajistí potřebnou různorodost prostředí a úspěšně zaženou jakékoli myšlenky na stereotyp. Plusem hry je rovněž její historická přesnost. Autoři strávili dlouhé hodiny studováním v archivech, aby přinesli co možná nejrealističtější zpracování.
Velkým přínosem pro Brothers in Arms je multiplayer, nabízející úžasný herní zážitek –podporuje až čtyři hráče se dvěma týmy na jednom bitevním poli, kdy jde už opravdu do tuhého a ke slovu přichází čisté taktizování v neuvěřitelném časovém presu. Pokud máte rádi válečné akce a jste již znuděni klasickou „one-man show“, je pro vás tato novinka jasnou volbou. Obrňte se trpělivostí a zapamatujte si, že samotář válku nikdy nevyhraje, pokud zrovna nevypadá jako Sly nebo Arnie.





Výrobce: Gearbox Software

Vydavatel: Ubisoft

Distributor v ČR: Playman

Cena: 1599 Kč

Lokalizace: titulky

Internet: http://www.brothersinarmsgame.com

Multiplayer: ano

Minimum: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 5 GB, 3D karta 64 MB

Doporučujeme: CPU 2,5 GHz, 1 GB RAM, HDD 5 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Skvělá taktická akce z prostředí druhé světové války, jež kombinuje detailní realistické zpracování s úžasnou hratelností. Vyžaduje ovšem pořádnou dávku trpělivosti.



Hodnocení: 84 %

Autor článku