Hlavní navigace

Bude projekt Wolfram Aplha zabijákem Googlu?

3. 5. 2009

Sdílet

Se spuštěním unikátního vyhledávače Wolfram Alpha, založeného na používání přirozeného jazyka, se počítá již v tomto měsíci. Podle některých odborníků by mohl být skutečnou hrozbou pro aktuálního lídra - Google.

Za projektem Wolfram Alpha stojí uznávaný britský fyzik a matematik Stephen Wolfram, který je mimo jiné známý i díky svému softwaru Mathematica, velmi oblíbeném u vědeckých pracovníků na celém světě. Na rozdíl od tradičních vyhledávacích systémů, jako je třeba právě Google, které v reakci na dotaz uživatele zobrazují seznam webových stránek, na kterých by se měla nacházet odpověď, Wolfram Alpha si bere za cíl odpovídat na dotazy přímo. Využívá zpracování přirozeného jazyka, což uživatelům umožňuje vkládat dotazy ve stejném tvaru, ve kterém by je položili i při běžné konverzaci.

Program může být použit jak pro jednoduchá faktická zjištění, tak i pro výpočet složitých matematických rovnic, přičemž na výsledné stránce je odpověď zobrazena nejen písemnou formou, ale může být doprovázena i grafickým obsahem v podobě různých grafů, statistik či obrázků.

Při demonstraci nového nástroje v Berkmanově centru pro internet a společnost na Harvardské univerzitě do něj profesor Wolfram zadal dotaz „Jaký bude hrubý národní produkt Francie, vydělíme-li jej HNP Itálie“ a nástroj nejen, že odpověděl správně, ale výsledek zobrazil i formou grafu. „Naším cílem je, aby odborné znalosti byly dostupné komukoli, kdekoli a kdykoli. Jako když při interakci s odborníkem chcete porozumět tomu, o čem spolu mluvíte, tak tento nástroj provede výpočet odpovědi a následně vám zobrazí výsledky“ uvedl Dr. Wolfram během demonstrace.

Technologičtí odborníci nový nástroj vítají s nadšením jako možnou alternativu k nejpoužívanějšímu vyhledávacímu systému Google. Technologický blog ReadWriteWeb na svých stránkách přesto předpovídá, že půjde o velmi užitečný nástroj, nikoli však o zabijáka Googlu. Wolfram Alpha bude veřejně k dispozici již ke konci tohoto měsíce.