Hlavní navigace

Budou bezdrátové sítě budoucnosti využívat světlo z LED diod?

14. 10. 2008

Sdílet

Možnosti osvětlení a podsvícení pomocí polovodičů je jedna aktuálních otázek dnešního technického průmyslu. Jeden z posledních výzkumů navíc ukázal, že LED diody nemusí sloužit jen jako zdroj světla, ale například i jako páteř budoucích bezdrátových sítí.

Možnosti osvětlení a podsvícení pomocí polovodičů je jedna aktuálních otázek dnešního technického průmyslu. Jeden z posledních výzkumů navíc ukázal, že LED diody nemusí sloužit jen jako zdroj světla, ale například i jako páteř budoucích bezdrátových sítí.

Následující text vám přinášíme ve spolupráci s webem IT News:

Dôkazom dôležitosti vývoja technológií osvetlenia pomocou polovodičov je aj fakt, že Ministerstvo energetiky USA vyhlásilo cenu L Prize s odmenou 20 miliónov amerických dolárov, ktorá bude udelená za pokrok v LED osvetlení, teda v osvetlení prostredníctvom polovodičových komponentov (diód). Dôležitosť výskumu podporuje fakt, že osvetlenie v súčasnosti spotrebuje v USA 22 percent elektriny. Ak ministerstvo energetiky dosiahne svoj cieľ, teda znížiť spotrebu energie na osvetlenie o 50 percent, ušetrili by sa tým miliardy dolárov, znížil by sa aj dosah na životné prostredie.

Výsledky nedávneho výskumu Technickej fakulty Bostonskej univerzity, financovaného grantom Národného vedeckého fondu, ukázali, že LED nemusia byť iba integrálnym komponentom osvetlenia budúcnosti, ale môžu tvoriť aj prenosovú technológiu bezdrôtových sietí. Profesor Thomas Little opisuje výsledok výskumu tak, že počítač, iPhone, TV, rádio a termostat začnú vzájomne komunikovať po vkročení do miestnosti a zapnutí svetla bez potreby káblov. Toto zabezpečí komunikačná sieť založená na technológii LED, ktorá bude súčasne dodávať aj svetlo, to všetko cez už zavedené elektrické káble. Výhodami sú nízka spotreba energie, vysoká spoľahlivosť a nulové elektromagnetické rušenie. Všetko by malo fungovať aj na existujúcom osvetlení, postačí výmena žiaroviek za LED.

Primárnym cieľom výskumu je vyvinúť LED, ktoré budú schopné prenášať informácie bezdrôtovo, pomocou kontrolovaného blikania, ktoré bude pre ľudské oko nepozorovateľné. Ide o jedinečnú príležitosť na vytvorenie technológie, ktorá nielen umožní energeticky úsporné svetlo, ale vytvorí ďalšiu generáciu bezpečnej bezdrôtovej komunikácie. S prechodom na LED osvetlenie bude možné vytvoriť rýchlejšiu a bezpečnejšiu komunikačnú infraštruktúru za nevysoké náklady.

Profesor Little si so svojimi kolegami predstavuje spojenie LED osvetlenia a počítačových obvodov; prvé prototypy týchto sietí by mali bežať s rýchlosťou 1 až 10 Mb/s. Každé LED svietidlo by malo fungovať aj ako prístupový bod. Ďalšia výhoda je zvýšená bezpečnosť, pretože na rozdiel od rádiových sietí neprejde signál takejto siete cez materiály neprepúšťajúce svetlo, ako napríklad steny, čím sa zabráni špehovaniu a kradnutiu pripojenia. Nový systém bude aj oveľa lacnejší, keďže svetlo z LED je v porovnaní so silnými rádiovými signálmi súčasných bezdrôtových sietí energeticky úspornejšie.
Nenechte si ujít:
Nissan představil automobil na li-ion baterie

Průlomový objev: nová technologie neuvěřitelně zvýší výdrž akumulátorů!

Morph – nová koncepce od Nokie na bázi nanotechnologie

Další krok ve vývoji zobrazovacích zařízení - kontaktní čočky s čipem

Další revoluční objev z oblasti povolodičů využívající nanotechnologie je tady

Siete budú použiteľné vonku aj vnútri, využitie nájdu aj v automobilovom priemysle, kde môžu byť významným bezpečnostným prvkom. Mnohé automobily využívajú LED v brzdových svetlách; stačí vozidlá vybaviť senzorom snímajúcim brzdové svetlo auta jazdiaceho vpredu. V prípade brzdenia bude teda vodič upozornený alebo auto samo aktívne spomalí.

Technológia vyzerá veľmi sľubne, no zatiaľ je len v počiatočnej fáze, keď treba vyriešiť ešte veľa problémov. Tým hlavným je zabezpečenie obojsmernej komunikácie v sieti, pretože na to, aby sa dali posielať požiadavky na dáta, treba nejakým spôsobom prijímať svetlo z pripojených zariadení, teda mobilných telefónov alebo notebookov.

Zdroj: IT News, Budú bezdrôtové siete budúcnosti šírené svetlom z LED?


Zdroj obrázku: Bostonská univerzita