Hlavní navigace

Budou mít Windows 7 deset prodejních variant?

29. 1. 2009

Sdílet

Debaty kolem chystaných Windows 7 ukazují, že nový systém by mohl mít až 10 různých prodejních variant. Ale možná také jen tři.

Nenávratně pryč jsou doby, kdy se Windows prodávaly jen v jediné variantě, distribuci či SKU, chcete-li. Naposledy to byly Windows ME. Windows 2000 už měly čtyři různé edice, XP i Vista Microsoft zákazníkům nabízel každé v osmi variantách od standardních („Professional“) přes mírně okleštěné („Home“) až po speciální odlehčené pro notebooky.

Někteří komentátoři, například analytik Rob Enderle, se domnívají, že Microsoft omezováním některých verzí nahrává konkurenčnímu Apple, u kterého se zákazníci nemusí strachovat, která důležitá funkcionalita chybí právě v jejich variantě operačního sysétmu. Týká se to zejména posledních Windows Vista, které svou neoblíbeností hodně nahrály do karet Apple a jeho Mac OS X.

V souvislosti s uvolněním testovací beta verze Windows 7 se nyní množí dohady o tom, v kolika různých distribucích a mutacích budou nabízeny. Během instalace Windows 7 si totiž uživatel může vybrat z pěti variant:

Windows 7 Starter Edition: Omezená verze pro méně výkonné počítače, zejména pro zákazníky z rozvojových zemí.

Windows 7 Home Basic: Kontroverzní levnější varianta s řadou odstraněných funkcí. Určena pro slabší hardware a pro šetřílky. V Microsoftu se prý silně debatuje o tom, zda bude nakonec existovat.

Windows 7 Home Premium: Podobné postavení v nabídce, jako stejně pojmenovaná distribuce Windows Vista, tj. plná domácí distribuce.

Windows 7 Ultimate: Stejně jako u Vista je tato instalace napěchovaná užitečnými i méně užitečnými programy a funkcemi. Cílem jsou počítačoví „hračičkové“.

Windows 7 Business: Zejména pro firmy, stejně jako například Windows XP Professional.

Tato označení jsou dle mluvčího Microsoftu jen předběžná a firma se přizpůsobí názoru uživatelů. Lidé kolem Billa Gatese se evidentně snaží neopakovat neúspěch s Windows Vista.

K poměrně pochopitelným spekulacím patří také ta, že Microsoft chystá i speciální verzi Windows 7 jen pro netbooky, popřípadě slabší notebooky. Pro ty jsou současná Windows Vista příliš náročným operačním systémem. Microsoft po dlouhých debatách nakonec povolil na nich používat starší, leč méně náročné Windows XP. A budou to právě Windows XP, s nimiž budou Windows 7 měřit své síly, viz náš článek na serveru Computerworld, který naleznete zde.

Microsoft i v dnešní době shání nové zaměstnance a popis pracovních míst ukazuje na to, že firma chystá ještě Windows 7 Small Business, která byla původně plánovaná i pro Vista, a edici Enterprise. Je velmi pravděpodobné, že pro trh Evropské unie budou ještě dvě speciální verze „N“, které se musí přizpůsobit místnímu protimonopolnímu zákonodárství a například mají obsahovat i webové prohlížeče jiných firem.

Zaznívají však i hlasy, že Microsoft se bude snažit počet variant snížit. Například blogger Paul Thurrott poukazuje na to, že beta verze Windows 7 fungují docela dobře i na netboocích, takže zvláštní varianta nakonec nebude vůbec potřeba. Podle jeho informací se také Microsoft chystá zbavit „zbytečné“ verze Home Basic,  Business edice se přejmenuje na Professional a z Enterprise budou vyndány extra funkce jako desktopová virtualizace a tyto budou nabídnuty podnikovým zákazníkům jako extra balíčky. Výsledkem analýzy Paula Thurrotta je, že Windows 7 se nakonec objeví jen ve třech variantách:  Windows 7 Home, Windows 7 Professional a Windows 7 Ultimate.

Kolik verzí Windows 7 se na trhu nakonec skutečně objeví, je otázka, na kterou ještě možná neznají přesnou odpověď ani v Microsoftu. Svoje tipy na to, jak se bude kauza Windows 7 vyvíjet dále, můžete připojit do diskuze pod článkem.