Hlavní navigace

Buďte chytřejší při práci s počítačem - 3. díl

10. 1. 2011

Sdílet

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu.

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu. V následujícím článku vám nabízíme dalších 10 z nich. Většina tipů, jak udělat více práce v kratším čase, je určena především uživatelům jeho nejnovější verze, tedy Windows 7.

První díl článku s první desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-1-dil-16623

Druhý díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-2-dil-16626

 

21) Dostaňte se přímo do knihovny dokumentů. Jestliže ve Windows 7 zapnete průzkumníka systému, automaticky skočí do složky Knihovny, což pro mnoho uživatelů není asi příliš praktické. Většina z nich odtud pravděpodobně zabrousí přímo do složky Dokumenty. Pokud chcete ušetřit jedno kliknutí, máme pro vás další tip: klikněte pravým tlačítkem na kteréhokoliv zástupce průzkumníka Windows (kromě toho v panelu rychlého spuštění) a jako cíl zde zadejte následující: %windir%\explorer.exe ::[450D8FBA-AD25-11D0-98A8-0800361B1103]

Vypadá to sice na první pohled složitě, ale ničeho se nebojte a tento postup zkuste. Následně nahraďte ikonu v panelu snadného spuštění ikonou zástupce s přenastaveným cílem.

22) Snáze procházejte mezi posledně používanými položkami. Klikněte pravým tlačítkem na kteroukoliv ikonu v panelu rychlého spuštění a ihned se vám zobrazí přehled položek, které jste v poslední době používali. Kromě jejich seznamu se pravým kliknutím zobrazí i jiné možnosti, specifické pro danou aplikaci, například možnost změnit si status v některém z chatovacích programů. Posledními dokumenty se rozumí dokumenty spuštěné konkrétním programem, na nějž odkazuje ikona. Například při kliknutí na Windows Media Player se zobrazí poslední přehrávaná hudba a filmy.

23) V Outlooku 2010 využijte pohled pomocí Konverzací. Tento pohled vám totiž také může o něco zjednodušit a zrychlit práci tím, že související zprávy se „zmáčknou“ do skupin podle odesílatele a ve vláknu se zobrazí pouze poslední zprávy z konkrétních konverzací, což je způsob, který využívá třeba i Gmail. Pokud toto řazení chcete vyzkoušet, klikněte v poli seznamu zpráv na panel Seřadit podle a vyberte možnost „Konverzace“. U každé z těchto konverzací potom můžete jednoduše rozplétat předchozí příspěvky.

 


24) Objevte možnosti záznamu postupu při potížích. Málokdo ví, že v systému Windows 7 se ukrývá šikovná utilita, která vám ušetří práci při popisování problému, který se systémem máte. Prostě si pomocí ní nahrajete historii svého snažení v boji s tímto problémem krok za krokem. V políčku vyhledávání v nabídce Start zadejte zkratku PSR a pak už jen spusťte nabízený program. Po spuštění záznamu procházejte postupně všechny kroky, které vedou k problému, který sami nedokážete překonat. Poté záznam uložte ve formátu ZIP a odešlete ho zkušenějšímu kamarádovi či profesionálovi na technické podpoře. Tato utilita může být použita i jako alternativa výukového programu pro Windows.

25) Udělejte si více prostoru pro práci. Pokud vám zavazí přemrštěně velké ikony v panelu rychlého spuštění systému Windows 7, není jednodušší změny. Pravým tlačítkem klikněte na hlavní panel kdekoliv mimo ikony, zvolte Vlastnosti a v nich potom zaškrtněte možnost „Použít malé ikony“. Obrázky v panelu se smrsknou zhruba na polovinu původní velikosti, takže pro aplikace získáte na displeji zase kousek místa navíc.

26) Vypněte systémovou funkci Aero Snap. Pravděpodobně již víte, že pokud posunete aktivní okno systému do strany, změní se jeho velikost přesně na polovinu šířky obrazovky. Pokud ho posunete nahoru, maximalizuje se na obrazovku celou. Pro některé uživatele praktická utilita, která se nazývá Aero Snap, může jiným překážet, proto samozřejmě existuje i možnost její deaktivace. Té můžete dosáhnout pouze zásahem do registrů. Spusťte Regedit a poté v něm vyhledejte podsložku HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop; tam nastavte parametr WindowArrangementActive na hodnotu 0. Poté bude potřeba restartovat počítač.

27) Přesuňte aktivní okno rychleji. Na druhou stranu jistě existují uživatelé, kterým Aero Snap připadá jako výborná funkce. V tom případě ignorujte předchozí odstavec, naopak vás naučíme, jak tuto utilitu aktivovat ještě rychleji. Je to jednoduché. Stiskněte klávesu Windows s levou šipkou a aktivní okno se přesune přes polovinu obrazovky doleva. Klávesa Windows s pravou šipkou má opačný účinek, v kombinaci s šipkou nahoru se pak aktivní okno maximalizuje, se šipkou dolů minimalizuje. V případě výše uvedené změny registrů jsou samozřejmě deaktivovány i tyto klávesové zkratky.

 

 

28) Malá písmena z velkých ve chvilce. Určitě se vám někdy stalo, že jste psali, a po chvíli zjistili, že máte aktivovaný Caps Lock. Nepříjemná situace s časově náročným řešením? Ale kdeže. Tedy alespoň pokud jste text napsali v některé z aplikací Microsoft Office. Označte text a podržte kombinaci kláves Shift + F3, a písmena budou malá, tak jak mají být. Pokud danou kombinaci kláves podržíte ještě jednou, získáte text složený ze slov počínajících velkým písmenem.

29) Přizpůsobte si oznamovací oblast hlavního panelu. Windows 7 snižuje velikost prostoru věnovaného oznamovací oblasti hlavního panelu. Na jednu stranu je to dobře, ale k většině skrytě běžících programů se tak dostanete pouze po kliknutí na šipku umístěnou vedle panelu jazyků, což opět zdržuje od práce. Rada je v tomto případě jednoduchá: rozklikněte šipku, pak jen chytněte ikonu programu, který často používáte, a přetáhněte ji na hlavní panel vedle zobrazeného času. Ikona tam už zůstane.

30) Připněte téměř cokoliv k hlavnímu panelu. Neexistují skoro žádná omezení k tomu, co vše můžete připnout k hlavnímu panelu: často používané složky, ovládací panely, a dokonce i tlačítko k vypnutí počítače. Pro poslední možnost běžte do systémové složky System/Windows32 a vyhledejte tam program shutdown.exe. Vytvořte zástupce tohoto programu a ve vlastnostech zástupce zadejte do políčka cíle následující text: /s /f /t 00.

Další díl článku:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-4-dil-16628

Byl pro vás článek přínosný?