Hlavní navigace

Buďte chytřejší při práci s počítačem - 4. díl

13. 1. 2011

Sdílet

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu.

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu. V následujícím článku vám nabízíme dalších 10 z nich. Většina tipů, jak udělat více práce v kratším čase, je určena především uživatelům jeho nejnovější verze, tedy Windows 7.

První díl článku s první desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-1-dil-16623

Druhý díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-2-dil-16626

Třetí díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-3-dil-16627

 

31) Zkuste zrychlit spouštění Internet Exploreru. Pokud se Internet Explorer spouští moc pomalu a vy nemáte ponětí, proč, bude to pravěpodobně přidanými doplňky. Naštěstí je jednou z nejlepších funkcí tohoto prohlížeče schopnost evidovat, kolik času zabere spouštění jednotlivých doplňků. Vyberte z nabídky Nástroje > Spravovat doplňky, a v posledním sloupci se podívejte, „kdo je nejpomalejší a dostane padáka“. Většina doplňků, které se načítají více jak 0,1 sekundy, stejně není pro chod prohlížeče nutná.

 

 

32) Obejděte omezení panelu rychlého spuštění. O proklikávání k posledním dokumentům pomocí panelu rychlého spuštění jsme se již zmínili. Pro některé však může být tato funkce poněkud omezující, protože pravým kliknutím, které už si „zabírají“ ony poslední dokumenty, nespustíte nový dokument stejného typu. Tohle lze obejít tak, že na požadovanou ikonu kliknete levým tlačítkem, přičemž předtím podržíte klávesu Shift.

33) V rychlosti se mrkněte na plochu. Podržením klávesy Windows a současným zmáčknutím mezerníku se dočasně minimalizují všechna okna, která máte právě otevřena, a naskytne se vám pohled na prázdnou plochu. Až už se vás na ni nebude bavit dívat, prostě pustíte klávesu Windows a okna  vám „naskáčou“ do původní podoby.

34) Ukládejte soubory do jiných složek. Internetové prohlížeče ve Windows 7 automaticky ukládají všechny věci ze sítě do složky Downloads. Výhodou je, že víte, kde takové soubory hledat. Nevýhodou je, že na takové soubory brzy zapomenete a ztratí se v nepřehledné složce plné zbytečností. U Firefoxu a Chrome je změna adresáře pro stahování poměrně jednoduchá. V Mozille klikněte na Nástroje > Možnosti, kde si nastavíte buďto kýženou složku, či zvolíte tu možnost, že se vás prohlížeč bude před každým stažením dotazovat na cíl. V Google Chrome klikněte na ikonu Nástroje, která vypadá jako montážní klíč, a zvolte možnosti. V panelu drobé úpravy jen změňte adresář pro stahování. Uživatelé věrní Internet Exploreru budou pro změnu stahovací složky muset udělat zásah do registrů, což doporučujeme pouze zkušeným, kteří jsou si jistí tím, co dělají.

 

 

35) Přibližujte rychleji. V systémech Windows 7 a Vista vám kombinace kolečka myši a klávesy umožní přibližovat či oddalovat prostředí většiny aplikací. V průzkumníku Windows tato kombinace mění velikost ikon a náhledů (fotografií). Ve webových prohlížečích a mnoha grafických programech je takto změněna velikost písma či přiblížení celého prostředí.

36) Mějte pod kontrolou čas po dovolené. Na den bezprostředně následující vaší dovolené, delším výletu či nemoci si nic konkrétního neplánujte, budete mít totiž spoustu práce s dohnáním úkolů a důležitých záležitostí, které jste zameškali při pobytu mimo práci. Pracovní schůzky by tak zdržovaly váš návrat do starých kolejí a ze sněhové koule pracovních úkonů byste se dostávali dlouho. Pokud v práci využíváte s kolegy sdílený kalendář, vyplňte si před odchodem na dovolenou celý den po návratu do práce „schůzkami“.

37) Šetřete čas s hlasovými programy. Podstatný čas (a k tomu i nějaké peníze) můžete ušetřit tím, že pro vaše telefonní hovory využijete webové VoIP programy, které vám zároveň umožní klikat na jednotlivá telefonní čísla přímo z webových stránek či e-mailových zpráv. Takovou možnost nabízí třeba známá aplikace Skype, která funguje na většině webů a v některých e-mailových programech, další možností je systém Google Voice, kterou Google nedávno integroval do Gmailu. Navíc tento program ukládá historii hovorů a vkládá je do systému správy kontaktů.

 

 

38) Zbavte se jednou provždy úvodních obrazovek a vyskakovacích oken. Tyto dvě otravné, ale běžné funkce programů nemají většinou žádné praktické využití. Zkuste program GNag (gnag.sourceforge.net), který vás mnoha z nich zbaví již tím, že si ho nainstalujete. Aplikace se zaměřuje na eliminaci videí, která vás zdržují při spouštění počítačových her, ale také například potlačuje každodenní otravnou vykakovací zprávu, kterou vás „oblažuje“ bezplatná verze antivirového programu Avira AntiVir Personal Edition Classic.

39) Buďte minimalističtí. Pro svou práci používejte pouze takové množství aplikací, které maximálně využijete. Jakýkoliv další program nainstalovaný na počítači je navíc. Nechte si jen ten e-mailový klient, na který jste zvyklí a který vám nejvíce vyhovuje. To samé udělejte s internetovým prohlížečem, sadou kancelářských nástrojů i programem pro otevírání zip či rar archivů.

40) Získejte instantní ihned o odesílateli konkrétního e-mailu. Toto zlepšení funguje při kombinaci Firefoxu, Safari, Mailplane či Chrome s Gmailem, a to pomocí šikovného doplňku zvaného Rapportive (rapportive.com). Ten po pravé straně spuštěné zprávy v Gmailu publikuje namísto reklam informace o odesílateli této zprávy, a to včetně historie vašich konverzací.

Poslední díl článku:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-5-dil-16621

Byl pro vás článek přínosný?