Hlavní navigace

Buďte chytřejší při práci s počítačem - 5. díl

17. 1. 2011

Sdílet

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu.

Při práci s počítačem jsme rozptylováni spoustou zbytečností, které nás jen zdržují. Postupně si ukážeme 50 tipů, které by měly zrychlit a zefektivnit vaši práci s nejrozšířenějším operačním systémem od Microsoftu. V následujícím článku vám nabízíme dalších 10 z nich. Většina tipů, jak udělat více práce v kratším čase, je určena především uživatelům jeho nejnovější verze, tedy Windows 7.

První díl článku s první desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-1-dil-16623

Druhý díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-2-dil-16626

Třetí díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-3-dil-16627

Čtvrtý díl článku s další desítkou tipů naleznete zde:

http://pcworld.cz/software/budte-chytrejsi-pri-praci-s-pocitacem-4-dil-16628

 

41) Používejte blokovací software. Ten vám umožní lépe se soustředit na zadanou práci a zvládnout ji rychleji. Například RescueTime (rescuetime.com) uživateli znemožní přístup na konkrétní servery typu facebooku, twitteru, ale i různé hry a zpravodajství. Průzkumy ukázaly, že používání takového software je efektivnější než spoléhání se na vlastní disciplinovanost.

 

 

42) Zapisujte si okamžitě svoje poznámky a nápady. K tomuto úkonu se však již nepotřebujete shánět po bloku a propisce. Využijte služeb aplikace Evernote (evernote.com), který zaznamená veškeré vaše poznámky, ale i naskenované vizitky a texty či vyfocené fotografie. Ukládejte poznámky i na web či váš mobilní telefon a budete k nim tak mít přístup odkudkoliv.

43) Po příchodu do práce se věnujte něčemu důležitému. Vyřizování e-mailů počká. První dvě pracovní hodiny jsou velice efektivní, a proto by neměly být využity pro nějakou vedlejší práci. Neodkladnou činnost vyřizujte ihned, abyste se k ní pak nemuseli vracet, a e-maily začněte kontrolovat až po dvou hodinách. Dejte si to jako předsevzetí a uvidíte, že vám to pomůže zlepšít sebedisciplinovanost. Za měsíc už to bude rutina.

 

 

44) Vyhledávejte soubory ještě rychleji než doposud. Pro všechny, co neradi něco příliš dlouho hledají, je určen šikovný open source prográmek zvaný Launchy (launchy.net), pomocí něhož napíšete pouze prvních několik písmen hledané aplikace či souboru a on je na vašem počítači v solidní rychlosti nalezne. S vylepšením vyhledávacích schopností operačního systému Windows 7 ztrácí program Launchy poněkud ze své aktuálnosti, nicméně veříme, že své uživatele si i dnes stále najde.

45) Synchronizujte svá data z více počítačů. Používejte aplikaci Dropbox (dropbox.com). Ta vám umožňuje synchronizovat a sdílet data nejen mezi osobními počítači či notebooky, ale funguje i pro jiná zařízení, jako je iPad, iPhone a Android. Dropbox využijete ale i v případě, že máte takové zařízení jen jedno: můžete si jeho pomocí data online zálohovat.

46) Spolupracujte efektivněji na dlouhodobých projektech. Potřebujete-li aplikaci pro management informací, brainstorming a spolupráci v rámci vaší společnosti, zkuste využít Mindjet (mindjet.com). Tento systém využívají miliony zaměstnanců nejen velkých mezinárodních firem. Vytvářejte akční plány projektů, řešte problémy a zlepšete tak produktivitu. Třicetidenní zkušební verze programu je zdarma.

47) Zvyšte svoji produktivitu vyhledáváním pomocí klíčových slov. ActiveWords (activewords.com) je program, který slova přetváří v činy, a to doslova. V systému Windows vyberte či napište jakékoliv slovo v jakémkoliv kontextu a ActiveWords vás přímo spojí se službami spojenými s tímto slovem. Zadejte název firmy a ActiveWords vás přesměruje na její stránky, atd,

48) Nahrávejte hovory ze Skype. Pamela (pamela.biz) je zajímavým doplňkem pro Skype, jehož funkcí je nahrávat hovory, chat, ale i video z tohoto programu. Funguje dokonce i jako manager konferenčních hovorů a za zmínku stojí i možnost záznamníku. K dispozici je placená profesionální verze s vyzkoušením na 30 dní zdarma, či verze Basic, která je omezená 15 minutami na jeden hovor a nepodporuje nahrávání videa

49) Zautomatizujte práci se soubory. Malý prográmek Belvedere (find.pcworld.com/70910) vás pro tyto účely nechá nastavit kritéria. Máte ve složce stažených souborů nepořádek, přičemž polovinu věcí v ní již nepoužíváte? Nastavte si v Belvedere, že soubory větší jak 10 MB v této složce, které jste 2 měsíce nepoužívali, automaticky přesune do koše. Ke staženým .jpg obrázkům zase můžete nastavit přesunutí do speciální složky a tím se vyhnout následnému ručnímu třídění.

50) Nenechte se vtáhnout do FarmVille. A facebooku celkově. Tato rada se zdá být pochopitelná, ale ke zvýšení efektivity práce je klíčová.

 


Byl pro vás článek přínosný?