Hlavní navigace

Bunda se solárním panelem

22. 6. 2007

Sdílet

Snad žádný mobilní telefon, MP3 přehrávač nebo jiné přenosné zařízení nevydrží v provozu na baterii celá den, pokud je téměř neustále v provozu. Vyřešit nedostatek elektrické energie se snaží i výrobci oblečení – přidáváním solárních článků a nabíječek do oblečení.

Na módní přehlídce ve Florencii představila značka Zegna svoji bundu Solar JKT. Zegna chce tuto bundu uvést na trh v druhé polovině tohoto roku. Její cena zatím nebyla oznámena.




Základem řešení jsou dva solární moduly o rozměrech 9 x 5,5 centimetru, které dokáží špičkově dodávat 2 x 1 watt a přes vodivý povlak je elektrické energie uschována do baterie o rozměrech 7 x 6 cm, která je rovněž součástí bundy. Hmotnost baterie je 100 gramů a její nabití na plnou kapacitu vyžaduje od 4 do 8 hodin v závislosti na sluneční aktivitě. Samozřejmě lze tímto proudem, místo jeho úschovy, napájet i přímo připojené zařízení. Baterie po nabití dokáže zásobit proudem mobilní telefon nebo iPod po dobu okolo 5 hodin. Bunda má jak 5V (USB), tak i 6V konektor. Integrovaná elektronika je dílem německých Interactive Wear a Innovative Solarprodukte (Solarc).

- - Tomáš Jirásko