Hlavní navigace

C98P0677

1. 2. 1999

Sdílet

Opravdu jednoduchý CD-RW Drive Spressa od firmy Sony Nová mechanika pro přepisovatelný kompaktní disk Spressa CRX100...


Opravdu jednoduchý CD-RW Drive Spressa od firmy Sony

Nová mechanika pro přepisovatelný kompaktní disk Spressa CRX100E/CH od firmy Sony činí z úkonů, jako jsou kopírování CD disků, vytváření osobních audio CD nebo nahrávání dat na CD-ROM celkem snadnou záležitost.

Spressa za 399 dolarů se plně vyrovná z hlediska technických specifikací nedávno uvedenému výrobku od firmy Hewlett-Packard CD-Writer Plus 8100i (rovněž za 399 dolarů) o kterém jsme psali v rubrice nové produkty v září. Spressa zaznamenává přepisovatelné informace (RW) na disk rychlostí 2X a informace pouze ke čtení (R) rychlostí 4X. Mechanika přehrává data z disků rychlostmi 10X až 24X.

Rychlosti přehrávání informací CD-ROM nejsou nikterak ohromující: při mých testech na prodejním vzorku této mechaniky (namontované na počítači Dell Dimension XPS Pentium MMX-200 s 32MB operační paměti) benchmark CD Tach 98 od firmy TestaCd Laboratories vykázal rychlost mechaniky Spressa na pouhých 13,4X.

Avšak mnohem důležitější faktor než rychlost je nesmírná snadnost, s jakou se mechanika Spressa používá. Sony vytvořili své vlastní "premastering" software, které nazvali CD Right. Při spuštění, CD Right zobrazí čtyři jednoduché možnosti výběru, kterým dokáže porozumět i naprostý nováček v těchto záležitostech - CD Copy, Audio CD Compilation, Data CD-ROM a nakonec CD Ditto DJ (pro nahrávání audio signálu v reálném čase). Vzhledem k jednoduché instalaci mechaniky Spressa a velmi přátelskému software, je možné tvrdit, že i nováčci začnou nahrávat v čase kratším, než řekněme hodina.

Dokonce i když zapomenete, zda jste vložili do mechaniky vymazatelný RW disk nebo disk typu "zapsat pouze jednou", software CD Right si to pamatuje za vás. Zobrazuje typ disku tučným rudým fontem na obrazovce. Podobně jako u dalších typů nahrávacího software, můžete rychle popadnout a přetáhnout soubory z Windows Exploreru přímo do okna programu CD Right. Stačí zmáčknout tlačítko Record a vypalování začíná. Experti se mohou zabývat pokročilejšími aspekty možností nastavení - jako například multisession attributes, optimalizace záznamu a formáty s mixovanými módy. Stačí zvolit tlačítko Advanced nebo vstoupit do nabídky Tools/Options.

Jako zvláštní prémii firma Sony přidává v krabičce soupravu pro označování CD disků. Po registraci mechaniky k soupravě obdržíte poštou nástroj na aplikaci nálepek. Zkrátka a dobře, mechanika Spressa je velmi dobrá koupě.


Shrnutí:

Spressa CRX100E/CH mechanika pro přepisovatelné disky firmy Sony
Plus: Výjimečně snadno se instaluje a používá
Mínus: Pomalejší CD-ROM přehrávání
Hodnota: Dobrý záznamový systém, dokonce i pro začátečníky
Ceníková cena: 399 dolarů

Autor článku