Hlavní navigace

Call of Duty: United Offensive

5. 9. 2004

Sdílet

Chystaný datadisk k válečné first person akci Call of Duty snad bude jedním z mála přídavků, který dopadne na výbornou. Nepřináší totiž pouze několik misí, narychlo pospojovaných plytkým příběhem, ale rovněž pár novinek, které vás jistě zaujmou.

Hra Call of Duty je jednou z nejlepších first person akcí minulého roku, a to by v tom byl čert, aby se letos na podzim nedočkala datadisku. V novém přídavku se opět vrátíte do prostředí druhé světové války a na straně Spojenců budete čelit zákeřným fašistům. Na vývoji United Offensive ale místo autorů původního titulu pracují zaměstnanci známé firmy Gray Matter Studios, a tak je půjdeme trochu zkontrolovat.



Ti z vás, kteří se v oblasti 3D akcí trochu orientují, si jistě pamatují na povedený Return to Castle Wolfenstein, který pochází právě z dílen zmíněné společnosti, takže se o kvalitu nového přídavku pro Call of Duty nemusíte obávat. Samozřejmě se můžete těšit na několik nových prvků, které klasickou likvidaci nepřátel dostatečně oživí a dají United Offensive nový rozměr. Na tom však autoři nestaví a do popředí vyzdvihují opět úžasnou atmosféru, do které jste se ponořili již v průběhu původní hry. Podle hesla „žádný muž nebojuje sám“ se znovu zařadíte po bok svých kolegů ve zbrani a společně se pokusíte natrhnout náckům pozadí.



United Offensive nabízí zbrusu nové singleplayerové tažení, rozdělené do tří krátkých kampaní. Opět budete bojovat za Američany, Brity a Rusy, ale tentokrát se nedočkáte žádné čtvrté, která by předchozí trojlístek uzavírala. Pokud se těšíte na hlavní postavy z původní hry, nechte si zajít chuť – nyní převezmete role některých jejich kolegů, ale s pár známými tvářemi se přece jen setkáte. V deseti nových singleplayerových misích si virtuálně zařádíte v mnoha slavných bitvách, mezi nimiž nechybí například Kursk, invaze na Sicílii nebo „bitva o výběžek“, kdy Němci při protiútoku v Ardenách obklíčili Američany a rozpoutali krvavou řež.



Abyste při hraní chystaného datadisku neměli pocit déjà vu, zúčastníte se kromě pozemních bitev i bojů ve vzduchu. V jedné části z britské kampaně se dostanete na palubu slavné létající pevnosti – bombardéru B-17. Tento monumentální stroj ovšem nebudete pilotovat, ale zasednete za jeden z mnoha kulometů a budete nelítostně likvidovat německé útočníky. Čím lépe si povedete, tím více vašich bombardérů vydrží a budete mít větší šanci na přežití. V průběhu mise se ale někteří vaši kolegové nevyhnou zranění, takže budete muset obsluhovat i jejich kulomety. A aby toho nebylo málo, začne v jednu chvíli unikat palivo a bude na vás, abyste problém vyřešili.



Zní to sice hezky, ale na kvalitní datadisk by to rozhodně nestačilo, a tak autoři slibují dvanáct nových zbraní. Mezi nimi najdete i lákavý plamenomet, se kterým vývojáři z Gray Matter Studios excelovali již v roce 2001 ve zmiňované akci Return to Castle Wolfenstein. Na své si ostatně přijdou též fanoušci multiplayeru, kteří se dočkají devíti nových map a tří doplňkových módů. V United Offensive si tedy konečně zahrajete Capture the Flag, Domination nebo Assault. A právě v posledně zmiňovaném módu pravděpodobně nejvíc oceníte možnost řídit bojové stroje v podobě tanků a džípů, které si navíc sami vyzdobíte stacionárními bazukami, nechvalně známými protiletadlovými osmaosmdesátkami a dalšími přídavnými hračičkami.



Co se grafického zpracování týče, nový datadisk poběží na stejném enginu jako původní Call of Duty, ale nabídne navíc několik nových vizuálních efektů. Autoři vytvořili kvalitnější exploze, kouř, oblohu i počasí. United Offensive tedy s trochou štěstí nabídne vše, co byste od přídavku mohli čekat. Na pozadí si z toho sice možná nesednete, ale nejspíš se budete opět výtečně bavit – a to je hlavní.

Autor článku