Hlavní navigace

Canalys: Oživení trhu s chytrými telefony je na dohled

19. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Celosvětový trh s chytrými telefony se ve 2. čtvrtletí 2023 meziročně snížil o 11 %, protože chmurná poptávka začala mít dopad na lídry trhu, jako jsou společnosti Samsung a Apple, které musely ve stejném čtvrtletí snížit své prodeje.

Společnost Samsung si udržela vedoucí pozici s 21% podílem na trhu, zatímco Apple si udržel druhé místo se 17% podílem na trhu. Mimo první dvojici odhaluje pokles dodávek chytrých telefonů známky zlepšení, protože zásoby většiny prodejců se vracejí na zdravější úroveň, zatímco makroekonomické podmínky se stabilizují.

Koupili jste si letos smartphone?

Společnost Xiaomi si zajistila třetí místo s 13% podílem na trhu, protože se obnovily dodávky její nově uvedené řady Redmi. Společnost Oppo (včetně OnePlus) si zajistila čtvrté místo s tržním podílem 10 % po dobrých výsledcích na klíčových trzích Asie a Tichomoří, zatímco společnost vivo se umístila na pátém místě s 8% tržním podílem díky uvedení nové řady Y na trh.

Globální trh s chytrými telefony – 2. čtvrtletí 2023

„Trh s chytrými telefony vysílá první signály oživení po šesti po sobě jdoucích čtvrtletích poklesu od roku 2022,“ uvedl Le Xuan Chiew, analytik společnosti Canalys. 

„Zásoby chytrých telefonů se začaly vyklízet, protože prodejci chytrých telefonů upřednostnili snižování zásob starých modelů, aby uvolnili místo pro nová uvedení na trh. Na několika klíčových trzích společnost Canalys zaznamenala rostoucí investice do prodejního kanálu v podobě pobídek pro prodejní kanály a cílených marketingových kampaní, které mají stimulovat poptávku spotřebitelů po nově uváděných produktech na trh, což podporuje aktivitu prodejních kanálů. Například společnosti Oppo, vivo, Transsion a Xiaomi zvyšují svůj podíl na trhu v cenovém pásmu pod 200 USD prostřednictvím silnějších prodejních pobídek a agresivity v maloobchodě. 

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Existují náznaky, že se prodejci připravují na oživení trhu v další budoucnosti. Vzhledem k současným inflačním podmínkám se snaží zajistit ceny klíčových komponent, aby bojovali proti případnému zvýšení cen, což vedlo k nedávnému nárůstu objednávek komponent. Na druhé straně prodejci nepřestali investovat do výroby a jsou přímo přítomni na rozvíjejících se trzích, jako je jihovýchodní Asie a Indie, což bude silnou hnací silou udržitelného růstu.“ 

Trh s chytrými telefony – zásoby

„Prodejci musí věnovat větší pozornost než kdy jindy výrazným rozdílům v podmínkách na trhu, protože rychlost a rozsah oživení jsou velmi proměnlivé," komentoval Toby Zhu, analytik společnosti Canalys

„Pro dodavatele chytrých telefonů je zásadní, aby zůstali pružní a dokázali reagovat na nové signály trhu a efektivně alokovat své zdroje. Přestože je spotřebitelská poptávka sužována nejistotou, prodejci stále hledají některé krátkodobé příležitosti a zároveň se snaží udržet svou strategii na nejvyšší úrovni. 

Oči se upírají na nastupující hráče na trhu s Androidem, jako jsou Transsion a Honor, kteří jsou odhodláni jednat rychle při obnově produktů a věnovat se strategickým taktikám uvádění na trh, aby získali tržní podíl, zejména na otevřených trzích, jako je Střední východ, Latinská Amerika a jihovýchodní Asie,“ dodal Zhu. 

Celosvětové dodávky chytrých telefonů a jejich růst 

Značka

Q2 2023 
tržní podíl 

Q2 2022 
tržní podíl 

Samsung  

21% 

21% 

Apple 

17% 

17% 

Xiaomi 

13% 

14% 

OPPO 

10% 

10% 

vivo 

8% 

9% 

Others 

31% 

29%

Zdroj: Canalys Preliminary Smartphone Market Pulse: Q2 2023 

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?