Hlavní navigace

Canon EOS-1D Mark III: Nejrychlejší digitální zrcadlovka na světě

Sdílet

Canon představil novou digitální zrcadlovku Canon EOS-1D Mark III, vytyčující nový standard pro profesionální fotografii. V sérii dokáže zpracovat zpracuje 30 RAW snímků nebo 110 snímků formátu JPG.

CS24

Při rychlosti 10 snímků za sekundu a v rozlišení 10,1 mexapixelů zaujímá fotoaparát EOS-1D Mark III pozici nejrychlejší digitální zrcadlovky po modelu EOS-1D Mark II N. Dva procesory „DIGIC III“ jsou základem vysoké rychlosti i zpracování vysokého rozlišení fotoaparátu a vůbec poprvé přinášejí do řady EOS 14bitové zpracování snímků.




Od základu změněný design přináší velké množství nových funkcí a vylepšení vlajkové lodi společnosti Canon - řady EOS-1, včetně 3,0" displeje LCD s režimem živého náhledu Live View, integrovaného čisticího systému EOS, nového systému automatického ostření s 19 senzory křížového typu a 63zónovým měřením expozice. Senzor CMOS fotoaparátu velikosti APS-H (28,1 x 18,7 mm) umožňuje širší rozsah 100 - 3200 ISO jako standard, který lze rozšířit na L:50 a H:6400.



Základní funkce

  • 10,1 megapixelů, senzor CMOS velikosti APS-H
  • Nepřetržité snímání rychlostí 10 snímků za sekundu v počtu až 110 snímků
  • Dvojice procesorů „DIGIC III“
  • Nový systém automatického ostření s 19 senzory křížového typu
  • Integrovaný čisticí systém EOS
  • ISO 3200 (rozšiřitelná až na H:6400)
  • 3,0" displej LCD s režimem živého náhledu Live View
  • Širší, jasnější hledáček
  • Funkce Picture Style1

Dvojice procesorů „DIGIC III“ společnosti Canon přinášejí dosud nevídanou úroveň rychlosti, citlivosti a kvality obrazu. Fotoaparát EOS-1D Mark III, který je připraven snímat již po 0,2 sekundy od zapnutí přístroje, může zachytit a zpracovat přes 100 megapixelů obrazových dat za sekundu, přičemž rychle maže vyrovnávací paměť pro snímky tak, aby bylo v jedné sérii možné pořídit až 110 snímků. Ve fotoaparátu probíhá 14bitové zpracování snímků pro dosažení hloubky barev až do 16 384 tónů na jeden pixel v porovnání se 4 096 tóny z 12bitových snímků.



Třetí generace senzoru CMOS představuje novou konstrukci pixelů, které spolupracují s přímo zabudovanými obvody pro potlačení šumu tak, aby byla zajištěna vysoká kvalita obrazu při citlivosti ISO 3200. Možnost rozšíření na H:6400 ocení profesionálové pracující ve zpravodajském nebo sportovním prostředí, kde není povoleno nebo není žádoucí používat blesk.

Společnost Canon přepracovala svůj systém automatického ostření tak, aby obsahoval 19 senzorů křížového typu s citlivostí až f/2,8, které jsou rozmístěny přes celou oblast AF pro lepší zaznamenání předmětů mimo střed záběru. Pro zlepšení přesnosti je k dispozici dalších 26 pomocných bodů AF, které pomáhají při sledování zaostřeného objektu.



Vyhrazené tlačítko AF na zadní straně fotoaparátu, které je odpovědí na požadavky profesionálních fotografů, umožňuje uživatelům okamžitě zapnout nebo vypnout automatické ostření a stále se přitom dívat do hledáčku. Hledáček je nyní jasnější a nabízí širší úhel pohledu. Nový 63zónový měřicí systém fotoaparátu poskytuje fotografům vyšší úroveň kontroly nad expozicí.

Jasný 3,0" monitor LCD poskytuje rozlišení 230 000 pixelů pro zajištění přesné kompozice záběru a prohlížení snímků. Režim živého náhledu Live View, který je pro řadu EOS nový, umožňuje fotografům provádět kompozici záběru, aniž by se museli dívat hledáčkem - což je zvlášť užitečné při fotografování ve složité poloze.

Systém nabídek fotoaparátu EOS-1D Mark III byl zcela přepracován tak, aby byly využity výhody velikosti displeje LCD - nabídky jsou čitelnější a snáze se používají. Výběr z 57 vlastních funkcí poskytuje fotografům více možností přizpůsobení nastavení fotoaparátu podle jejich každodenních pracovních požadavků. Nová možnost My Menu (Moje nabídka) umožňuje fotografům uložit často používaná nastavení do samostatné nabídky, kde k nim mají rychlejší přístup. Nastavení nového příslušenství, např. Speedlite 580EX II a Wireless File Transmitter WFT-E2 - které je dnes také uváděno na trh –, lze ovládat přímo z displeje LCD.



Fotoaparát EOS-1D Mark III obsahuje řadu praktických vylepšení pro pracující fotografy. Životnost závěrky se zvýšila o 50 % na 300 000 cyklů. Tělo je chráněno pláštěm ze slitiny hořčíku s těsněním proti prachu a vlhkosti. Integrovaný čisticí systém EOS zajišťuje vyšší spolehlivost snížením množství prachu na senzoru, čímž minimalizuje nutnost ručního čištění během práce. Pokud otevřete dvířka slotu paměťové karty, jestliže stále probíhá zápis snímků, na displeji LCD se objeví výstraha a ozve se zvukový signál, aby nedošlo k poškození pořízených snímků. Rozhraní zahrnuje video výstup (pro zobrazení ve formátu NTSC i PAL) a USB 2.0.

Společnost Canon kromě vlastního fotoaparátu představila i nové doplňky k systému profesionální řady EOS:
  • EF 16-35mm f/2.8L II USM – Rychlý, mimořádně širokoúhlý objektiv se zoomem poskytující výjimečnou kvalitu obrazu v celém rozsahu clony.
  • Speedlite 580EX II – Modernizace blesku Speedlite 580EX. Po připojení k fotoaparátu EOS-1D Mark III nabízí odolnost proti povětrnostním podmínkám.
  • Wireless File Transmitter WFT-E2 – zařízení pro dálkový přenos dat, které je menší, lehčí a univerzálnější než jeho předchůdce, urychluje práci tím, že fotografům umožňuje bezdrátově přenášet snímky během snímání.
  • Original Data Security Kit OSK-E3 – Ověřuje pravost snímků pořízených fotoaparátem a podporuje šifrování snímků pro zajištění vyšší bezpečnosti.

Software
Fotoaparát EOS-1D Mark III se dodává s komplexní softwarovou sadou , která usnadňuje práci fotografů. Patří do ní software Digital Photo Professional (DPP), což je výkonný konvertor snímků RAW, který zajišťuje úplnou kontrolu nad zpracováním snímků ve formátu RAW.
Software DPP se doplňuje s takovými funkcemi fotoaparátů, jako je Dust Delete Data a Picture Style. Fotoaparát se dodává také s nástroji EOS Utility, ImageBrowser/Zoom Browser a Photostitch.

Foto: Canon

- - Václav Maletínský