Hlavní navigace

Canónky do ručky

1. 5. 2006

Sdílet

Dne 14. března byly na tiskové konferenci v Praze představeny nové modely výrobků značky Canon. Jak jsme se na této ...


Dne 14. března byly na tiskové konferenci v Praze představeny nové modely výrobků značky Canon. Jak jsme se na této akci přesvědčili, na českém trhu se v brzké době objeví celá řada nových videokamer, fotoaparátů, tiskáren i datových projektorů. Hlavní důraz byl však kladen na první zmiňovanou kategorii a tak se těmto novým produktům budeme věnovat podrobněji.
Po roce se příznivci videotechniky dočkají nové řady, tentokrát nesou kamery označení MV 9xx nahrazují stávající produktovou řadu MV-8xx. Zastoupeny budou výrobky MV 900 až MV 960, přičemž produkty s označením 960 mají představovat technologicky nejvybavenější verzi. Naopak MV 900 nabídne pouze základní funkce.
Všechny produkty řady MV 9xx prosazují trendový širokoúhlý záznam obrazu s poměrem stan 16 : 9. Pro tento účel jsou kamery osazeny i širokoúhlým výklopným panelem LCD s úhlopříčkou obrazu 2,7". Pokud bude chtít uživatel pořizovat standardní videozáznam s poměrem stran 4 : 3, přepne se zobrazení LCD do tohoto formátu. V praxi tedy bude vidět obraz korektně, bez nežádoucích deformací v geometrii obrazu. Podporu pro širokoúhlý i standardní režim zobrazení nabídne jak LCD panel, tak i barevný elektronický hledáček s úhlopříčkou 0,3".
Všechny čtyři videokamery řady MV900 jsou vybaveny 25x optickým zoomem a systémem pro elektronickou stabilizaci obrazu (EIS). Modely MV960 a MV950 zvládají navíc i 1 000x digitální přiblížení (tento údaj však považujeme pouze za vydařený marketingový žert, podobné digitální zvětšení obrazu je z hlediska kvality záznamu zcela nepoužitelné). Za obdobně vtipný údaj považujeme i hodnotu digitálního zvětšení 800x u modelů MV930 a MV900. Naopak skutečně zajímavou novinkou je skutečnost, že veškeré nové modely kamer (využívající pro záznam miniDV kazety) jsou nyní osazeny procesorem pro zpracování obrazu DIGIC DV. Díky němu jsou nyní v kamerách postupy pro zpracování videa a fotografie (ukládané na paměťovou kartu) oddělené. Pokud vás řada MV 9xx nezaujala, možná vaší pozornost upoutají nové produkty MVX460 nebo MVX450. Obě kamery nabízejí CCD snímač s rozlišením 1,3 MPx a stylový vzhled. Samozřejmě u nich najdete i mnoho dalších výhod, o kterých jsme se zmínili již u řady MV 9xx (například širokoúhlé zobrazení, obrazový procesor DIGIC DV a podobně).
Příznivci DVD disků se také nemusejí obávat. Canon letos myslel i na ně. Na trhu se objeví dvě malé kamerky využívající pro záznam malé osmicentimetrové DVD. Podpora se týká disků standardu DVD-R i přepisovatelných DVD-RW. Produkty nesou označení DC40 a DC100. I tyto kamery spoléhají na obrazový procesor DIGIC DV. Model DC40 nabízí 10x, DC100 pak hned 25x optický zoom.
Odkaz: www.canon.cz

Autor článku