Hlavní navigace

Casio Exilim Z850

1. 7. 2006

Sdílet

Tenké zařízení na kvalitní snímky Čas od času se výrobci kompaktních fotoaparátů pokusí o model, který by...


Tenké zařízení na kvalitní snímky


Čas od času se výrobci kompaktních fotoaparátů pokusí o model, který by spojoval přednosti více kategorií malé rozměry, stylový design, jednoduché ovládání pro začátečníky i pokročilé funkce pro náročnější uživatele. U Casia Z850 s osmi megapixely se to povedlo.
Tenký elegán s kovovým krytem v mnohém překvapí. Ovládání nabízí samostatné polohy pro prioritu času, prioritu clony a plný manuál, a funkční výbava je poměrně bohatá. Kromě kreativních režimů v ní nechybí ruční ostření, libovolný výběr ostřícího bodu na displeji, histogram se zobrazením oddělených barevných kanálů apod. K nastavení správných barev slouží kromě automatiky i ruční kalibrace vyvážení bílé, kromě toho lze vybírat ze šesti předvoleb. Citlivost lze nastavit v rozsahu ISO 50-400, ve speciálních motivových programech ji ale fotoaparát automaticky zvyšuje až na ISO 1 600.
Méně zkušení uživatelé ocení 34 motivových programů pro fotografování v nejrůznějších fotografických situacích, doplněných vysvětlivkou a ilustrací. V jednotlivých motivových programech fotoaparát nastavuje nejrůznější expoziční hodnoty, používá ale i barevné filtry a další softwarová kouzla. Displej s úhlopříčkou 6,4 cm je příjemně jasný a ostrý, při fotografování se na něm zobrazí veškeré expoziční hodnoty včetně histogramu. Jeho hlavní přednost se ale ukáže při fotografování v šeru scéna je na něm i v hodně slabém světle vidět téměř jako ve dne. Funguje to výborně, ještě lépe než u některých Canonů nebo Olympusů vybavených podobnou technologií. Fotografování ve tmě navíc usnadňuje bílé asistenční přisvícení. Objektiv s trojnásobným optickým zoomem s rozsahem odpovídajícím 38-114 mm produkuje až překvapivě ostré snímky se spoustou detailů, kresba není zdaleka tak slitá jako u některých levnějších modelů značky Casio, o kterých v tomto čísle rovněž píšeme. Expoziční automatika jeví místy mírnou tendenci k přeexpozici, proto je dobré při fotografování kontrolovat histogram. Chromatická aberace se objevuje jen občas, v rozích snímku na nejširším ohnisku. Při nízkých citlivostech jsou fotografie čisté a bez šumu, od ISO 200 se na nich projevuje spíše vliv odšumovacích algoritmů než samotný šum. Celkově se jedná o výborný fotoaparát jeden z nejlepších ve své kategorii na současném trhu.

Casio Exilim Z850

povedený design
bohatá funkční výbava
spousta motivových programů s vysvětlivkami
displej zobrazí scénu i v šeru
kvalitní ostré fotografie
občasný sklon k přeexpozici
Cena včetně DPH: 10 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Fast ČR,
www.fastcr.cz

Autor článku