Hlavní navigace

Casio třikrát jinak

1. 1. 2007

Sdílet

Malý, menší a ještě menší digitální kompakt Modelová řada Casio Exilim už má tradici a mezi mnohými uživ...


Malý, menší a ještě menší digitální kompakt


Modelová řada Casio Exilim už má tradici a mezi mnohými uživateli si získala značnou oblibu. Zpravidla se jedná o tenké stylové fotoaparáty se zajímavým designem a příjemnou nabídkou funkcí, zejména pro nenáročné či sváteční fotografy. V současné době se na trh dostává trojice novinek, vesměs s rozlišením 7 megapixelů a optikou s trojnásobným zoomem, jehož rozsah odpovídá 38-114 mm u klasického fotoaparátu.

Casio Exilim Z70

Mezi současnými uživateli kompaktů se patrně najde jen málo lidí, kterým by se model Z70 na pohled vysloveně nelíbil. Je malý a tenký, přitom ale nepůsobí nijak extravagantním dojmem a ocení ho tak milovníci fotoaparátů coby módních doplňků i konzervativnější uživatelé, pro něž jsou dnešní stylové kreace někdy až příliš divoké.
Ovládání všech nových modelů řady Exilim je víceméně stejné. V podstatě vše se ovládá přes menu, samostatným tlačítkem lze spustit jen režim Best Shot, což není nic jiného než poměrně rozsáhlá sbírka tradičních i méně tradičních motivových programů. Model Z70 jich nabízí hned tři desítky, velkou předností jsou vysvětlivky programů s názornou ukázkou na displeji. Jinak lze přímo ovládat jen režimy blesku a také jednu vybranou uživatelskou funkci, kterou můžeme přiřadit k levé a pravé směrové šipce na navigační kolébce. Škoda, že tyto funkce nejsou alespoň dvě, pro každou šipku jedna takto musíme do menu opravdu hodně často. Na rozdíl od druhých dvou typů není Exilim Z70 vybaven asistenčním přisvícením, což dosti výrazně snižuje jeho schopnosti při fotografování v šeru. Fotoaparát ale zato reaguje příjemně rychle. Při namáčknutí spouště se na displeji objeví základní expoziční hodnoty (clona a čas), takže dopředu víme, zda máme šanci udržet snímek ostrý.
Určitým problémem minulé generace Exilimů byly nepříliš zdařilé snímky se slitou kresbou bez výraznějších detailů. Z70 si v tomto ohledu vede docela dobře, jen místy zlobí automatické vyvážení bílé některé fotografie z exteriéru jsou laděny hodně do modra. Zato nás velmi potěšila absence chromatické aberace.

Casio Exilim Z700

Ze všech tří nových Exilimů vypadá Z700 nejméně stylově a navenek trochu připomíná fotoaparáty o jednu či dvě generace starší. Jenže vzhled není vše a toto Casio nabízí mnohé jiné výhody. Mezi ně patří větší displej (6,9 cm oproti 6,4 cm u Z70), ovládání zoomu prstencem okolo spouště (rychlejší a hlavně ergonomicky mnohem příjemnější než tlačítka u ostatních dvou modelů) a především oranžové asistenční přisvícení, díky němuž můžeme se Z700 fotografovat i v takřka naprosté tmě. Automatické ostření v takovém případě chvilku trvá, zato je ale velmi spolehlivé. Uživatelské rozhraní se v porovnání se Z70 v podstatě neliší, jen přibylo pár motivových programů. Největší pochvalu ale Z700 zaslouží za kvalitu fotografií. Těžko říci, čím to je (patrně softwarovým zpracováním obrazu ve fotoaparátu, snímač a optika se u jednotlivých modelů prakticky neliší), ale snímky z tohoto modelu mají jasně nejlepší a nejostřejší kresbu s velmi slušným zobrazením detailů, dokonce i v pozadí mimo hloubku ostrosti. Na první pohled tak připomínají spíše výstupy z podstatně dražších kompaktů než z předchozí generace Exilimů. Jistou daní za ostrost a kvalitu kresby je ojedinělý výskyt chromatické aberace na širokém ohnisku, ten lze ale vzhledem ke kvalitám snímků tolerovat.

Casio Exilim S770

Třetí Casio na rozdíl od modelu Z700 sází jednoznačně na exkluzivní vzhled. Štíhlé provedení, zajímavé rozložení tlačítek a velký širokoúhlý displej s úhlopříčkou 7,1 cm tomu se tedy říká první dojem. Velmi příjemné je i uspořádání displeje: když fotografujeme v plném sedmimegovém rozlišení s běžným poměrem stran 4 : 3, lze v nepoužité části displeje zobrazit panel nástrojů s nejčastějšími fotografickými funkcemi a ovládání je tak velmi jednoduché a intuitivní.
Celé to má ale jeden háček stylovost zvítězila nad ergonomií na celé čáře a při fotografování tak místy trpí prsty. To se týká hlavně zoomování příslušná tlačítka by si opravdu zasloužila vzhledem k pozici spouště lepší polohu. Pochvalu zato zaslouží spolehlivé asistenční přisvícení, automatické ostření se v podstatě nemýlí a funguje o něco málo rychleji než u Z700.
Ovšem kvalitou snímků S770 na druhé dva modely, především na Z700, bohužel nestačí. Jako u jediného z nových Exilimů se tu projevuje bývalá výrazná nectnost této řady, totiž sklon k rozmazávání kresby a k mizení drobných detailů. Patrně za to může výrazná redukce šumu, kterého je opravdu relativně málo i při ISO 400 (více Casia nenabízejí), ale ostatní dva typy na tom se šumem nejsou o tolik hůře a z hlediska kvality kresby výrazně vedou.

Casio Exilim Z70

povedený a uměřený design
netrpí chromatickou aberací
nemá asistenční přisvícení
Cena vč. DPH: 6 990 Kč
K testu zapůjčila firma: FAST ČR, s. r. o.
www.fastcr.cz

Casio Exilim Z700

velmi slušná kvalita snímků
spolehlivé asistenční přisvícení
povedená ergonomie
pro někoho méně stylový design
Cena vč. DPH: 8 990 Kč
K testu zapůjčila firma: FAST ČR, s. r. o.
www.fastcr.cz

Casio Exilim S770

velmi stylový design
širokoúhlý displej s panelem nástrojů
problematická ergonomie
horší kvalita fotografií
Cena vč. DPH: 8 790 Kč
K testu zapůjčila firma: FAST ČR, s. r. o.
www.fastcr.cz