Hlavní navigace

ČD-Telematika nabízí QuickMedia IPTV - televizi přes IP sítě

26. 10. 2007

Sdílet

Společnost ČD-Telematika jako další provozovatel začala ve své optické síti poskytovat služby internetového televizního vysílání (IPTV).

Společnost ČD-Telematika jako další provozovatel začala ve své optické síti poskytovat služby internetového televizního vysílání (IPTV). Novinka umožní lokálním operátorům, kteří jsou připojeni k síti ČDT, poskytovat svým koncovým zákazníkům TV vysílání prostřednictvím protokolu IP a v ideálním případě nabídnout internetové, hlasové a TV služby skrze jednu zásuvku, tzv. „triple play“.
Přístup k IPTV bude ČD-Telematika poskytovat ve spolupráci se společností Pro-zeta Praha, která zajišťuje technologii pro služby IPTV, a společností HDD zabezpečující distribuční práva k televizním programům.
Služba IPTV zahrnuje programovou nabídku, která dnes čítá přes 40 TV kanálů a je průběžně rozšiřována. Mezi výhody systému QuickMedia IPTV patří podle dodavatele téměř okamžité přepínaní kanálů bez obvyklého zpoždění. Mezi další funkce systému patří blokace kanálů pomocí rodičovského zámku – PIN, elektronický programový průvodce (EPG) nebo podpora teletextu a interaktivních služeb.
Společnost PRO-ZETA používá k vývoji technologických řešení pro televize a kompresi obrazu svůj vlastní hardware. Obrazový signál je přenášen ve formátu MPEG-2. V závislosti na povaze televizního programu je datový tok jednoho televizního kanálu plovoucí od 3 do 8 Mb/s.
Služba QuickMedia IPTV je určena především pro sítě FTTx a DSL a dodavatel ji testoval od roku 2005.

 

Autor článku