Hlavní navigace

Ceatec: Skener integrovaný do LCD panelu

6. 10. 2007

Sdílet

Malá zařízení se při snímání obrazu doposud musela spoléhat buď na externí skener či na integrovaný fotoaparát. To se mění s novým LCD panelem od Sharpu, který je zároveň displejem i skenerem.

CS24

3.5“ obrazovka integruje optický skener a to tak, že každý jednotlivý zobrazovací bod je zároveň i snímačem. To má hned tři výhody - do přístroje lze snímat obraz přiložených předmětů jako fotografií, kreditních karet či částí dokumentů. Nasnímáním otisků prstů lze umožnit přístup k soukromým údajům a nakonec je to jednoduchý způsob jak ovládat zařízení dotyky, aniž by bylo nutné instalovat dodatečnou dotykovou vrstvu, která mnohdy činí obrazovku náchylnější k poškození a zhoršuje čistotu obrazu.

Ukázce na Ceatecu zobrazovala prototyp s rozlišením 320 x 480 s malou hudební klávesnici, takže na něj šly hrát jednoduché melodie. Navíc během sekundy nesnímal podpis na platební kartě.

Jedná se sice o prototyp, nicméně komerční využití není daleko, počítá se s ním už v první polovině nového roku. Sharp již dokonce rozeslal první ukázkové kousky potenciálním firemním zákazníků.

Využití si asi dokážete snadno představit sami, například v mobilních telefonech, ve firemních PDA pro identifikaci přístupu k vyhrazeným informacím či pro snímání čárových kódů. Dal by se sestavit i programovatelný herní ovladač, vše je otázkou ceny, tu však Sharp ani rámcově nezmínil.

Není to první podobný přístroj, roku 2003 v Tokiu předvedla něco podobného Toshiba. Její model byl však pomalejší, snímání mu trvalo kolem sedmi sekund. V té době byly také LCD panely dražší, proto bylo komerční využití horší.

- - Alexandr Radecký

Autor článku