Hlavní navigace

CeBIT 2007: GSM mobily pro seniory

Sdílet

Existují mobily pro seniory, které mají větší tlačítka, lépe čitelné displeje a třeba větší písmena? Na letošním CeBITu jsme pár zajímavých návrhů telefonů viděli a jeden mobil byl již plně funkční.

Možná jste také spatřili několik posledních módních výstřelků mezi mobilními telefony. Malá tlačítka, která se ztrácejí pod displejem, kloužou po nich prsty a občas nepomůže při výběru nebo listování mezi jmény ani směrový kříž nebo joystick.




Ve věku teenagerů je to jistě cool a in, člověku s pěti a více desítkami let "na krku" to ale zřejmě připadá trochu jiné. Jak se říká: Oči jsou dobré, ale ruce krátké.. Mobilní telefony většinou umožňují zvětšit písmo, ale málokdy také zvětší tlačítka. A tak se na plížící se stáří musíme nějak připravit. Buď trénovat palce, aby byly více ohebné, nebo se podívat po světě, zda na seniory někdo nemyslí.

Rozhlíželi jsme se i po CeBITu. Ne snad proto, že už se nám blíží kritický věk, ale kvůli tomu, že spousta lidí hledá nějaký vhodný telefon pro své rodiče, prarodiče. Chtějí mít jistotu, že v době, kdy je budou jejich nejblížší z jakéhokoliv důvodu rychle potřebovat, dovolají se.

Najít mezi stylovými telefony nějaký speciální produkt, určený pro seniory, nebo lidi obecně označované kategorií 50+, nakonec nebylo tak těžké. Modely v nadživotní velikosti byly k nepřehlédnutí. Názorně předváděly koncept, jakým se mohou telefony pro starší spoluobčany v budoucnu ubírat a nakonec jsme narazili i na jeden funkční vzorek. Nebyl vybaven velkým barevným, ale zelenočerným displejem s oranžovým podsvícením, který byl dobře čitelný. Tlačítka také vypadala na to, že se do nich člověk snadno trefí (palcem nebo ukazováčkem).



Sympatické bylo i velké červené tlačítko na zadní straně, sloužící jako SOS. Po jeho stisku telefon automaticky vyšle signál na pět předvolených telefonů. Mohou mezi nimi být rodinní příslušníci, lékař, ošetřovatelská služba.



Na fotografiích jsou modely telefonů a funkční vzorky společností EmporiaTime a ITT EasyUse. O telefonech a jejich případných prodejcích v našich končinách se budeme snažit získat více informací po skončení CeBITu.

Foto: autor

- - Václav Maletínský

CS24