Hlavní navigace

CeBIT 2007: Historie za 500 aneb ohlédnutí za počítači

Sdílet

Při zrychlených přesunech mezi schůzkami jsme se ocitli o několik desetiletí zpátky. Narazili jsme na výstavu starých počítačů a mohli trochu zavzpomínat, že i dříve se člověk snažil "přetvořit stroje k obrazu svému"

Jak ten čas letí. Není to tak dávno, co člověk odhodil staré Spectrum, Commodore nebo Amigu do šuplíku nebo do skříně a najednou má na stole třeba čtyřjádrový procesor. Stará láska ale nerezaví a když v době každodenního shonu narazíte na takové malé historické okénko, málem to vžene slzu do oka.


Pamětníci porozumí a nostalgicky zavzpomínají, pro současnou mladou generaci budou obrázky možná k popukání. Ale nesmějte se, nebýt těchto zasloužilých starců, jejichž snímky najdete pod článkem, možná jste si dnes místo Unreal Tournamentu nebo Quaka hráli na písku cvrnkanou s kuličkami.

Mezi vystavenými exponáty nechyběly produkty ZZX81, AMIGA/Commodore, Commodore 2001, Apple II a KC-85, který jsem skutečně nikdy neviděl. A na závěr skutečná lahůdka, třešnička na dortu, hit sezony... Počítač ve dřevě!



Občas se divíme při popisování tuningu a tuzingu současných počítačů, kam jejich tvůrci na ty skopičiny chodí. Ale následující dva obrázky prozradí, že otcové a dědové nebyli jiní. První rozuměli počítačům, druzí se dokázali ohánět pilkou, hoblíkem a štětcem s bezbarvým lakem. Výsledek stojí za to. Moderně vyhlížející stroj jako součást moderně zařízeného pokoje. Život je krásný.

Čtenářům i šikovnému tvůrci se omlouvám, že jsem v rychlosti nezachytil název výrobku.

Foto: autor

- - Václav Maletínský

CS24