Hlavní navigace

CeBIT 2007: Starý dobrý Commodore je zpět na trhu

16. 3. 2007

Sdílet

Produkt, který přinesl společnosti Commodore největší slávu, byl vydán v roce 1982 pod označením Commodore 64 a byl jedním z nejprodávanějších počítačů své doby. Nyní se Commodore vrací a jde do boje o zákazníka


Společnost nabídne čtyři řady produktů – XX jako nejvýkonnější, dále pak GX, GS a G - a bude se jednat o klasické počítačové sestavy, pouze vybavené tím nejlepším, co momentálně trh nabízí. Jako jeden z bonusů bude pro uživatele možnost zvolit si kompletní vnější podobu počítačové skříně a zároveň barvu vnitřních ventilátorů.

Nejvýkonnější model bude postaven na platformě Intel, bude obsahovat procesor Intel Core 2 Extreme QX6700 pracující na frekvenci 2,66 GHz a využívající 2x 4 MB vyrovnávací paměti L2 cache. Spolu s procesorem budou čtyři gigabyty operační paměti Corsair Dominator (pracovní frekvence 1 066 MHz a časování CL4-4-4-12-2T) usazeny v základní desce Asus P5N32-E vybavené čipovou sadou nVidia nForce 680i SLI. O data se budou v nejvyšší konfiguraci starat dva pevné disky WD Raptor 150 GB (10 000 otáček/min, 16 MB cache, oba dva zapojené do RAID 0) a pro data budou připraveny dva 500 GB disky v RAID 1. Asi nejzajímavějším parametrem pro hráče však má být dvojice nejvýkonnějších grafických karet současnosti GeForce 8800 GTX 768 MB GDDR3 zapojených v SLi konfiguraci.



Všechny počítače budou dodávány s přeinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows Vista Ultimate, emulátorem slavného předchůdce Commodore 64 včetně více jak padesáti tehdy nejúspěšnějších her.

Komentář redakce: V podstatě se jedná o úplně „obyčejná“ PCčka vybavená navíc pouze zmíněným emulátorem Commodore 64 a možností vybrat si skin, tj. potisk počítačové skříně. Z pohledu pamětníků se tedy nejedná o nic převratného, z pohledu náruživých hráčů maximálně o rozšíření nabídky v high-end segmentu, kde dosud kraluje Dell se svým Alienwarem. Navíc ve vybavení zatím překvapivě chybí HD-DVD nebo Blu-Ray
mechanika

Grafika: Commodore Gaming

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?