Hlavní navigace

CeBIT 2009: Duální dotykový notebook Asus

3. 3. 2009

Sdílet

 Autor:
Asus na CeBITu představil notebook s dvěma dotykovými displeji. Může být použit například jako kniha i jako běžný notebook.

Tchajvanský výrobce Asustek (známý pod obchodní značkou Asus) představil na počítačovém veletrhu CeBIT v německém Hannoveru prototyp notebooku, který je sestaven ze dvou tenkých dotykových obrazovek.

To dává novince široké možnosti použití, nicméně praktický efekt záleží na výsledné citlivosti displejů, na kvalitě ovladačů a samozřejmě také na míře přizpůsobení aplikací.



Co každého napadne asi nejdříve je elektronická čtečka knih, dále je jednu z obrazovek je možné využít pro zobrazení virtuální klávesnice, čímž získáte takřka klasický notebook (či spíše tablet PC). Zajímavé může být také využití pro speciálně přizpůsobené počítačové hry, kdy každý z hráčů ovládá jednu z obrazovek. Nicméně o něčem takovém nemáme zatím zprávy.

Asus údajně získal četné nápady na nový notebook ze stránky WePC.com, která je jeho společným projektem spolu s Intelem, kde se mohou lidé z celého světa vyjádřit, jak by měl vypadat ideální notebook.

Koncept dvoudisplejového notebooku nicméně není nový. Organizace One Laptop Per Child ohlásila loni plán na podobný notebook XO-2, který bude obsahovat virtuální klávesnici na dotykového obrazovce, k tomu samozřejmě i další klasickou obrazovku. Notebooky OLPC jsou určeny zejména jako levné počítače dětem v rozvojových zemích a výhoda nového řešení XO-2 je zřejmá – snadná a rychlá změna rozložení klávesnice podle místních podmínek, odpadá nutnost vyrábět mnoho jazykových variant. A k tomu je možné XO-2, který má do výroby dostat v roce 2010, použít i jako elektronickou čtečku knih.

 

 

CS24

Asus dual-screen notebook

 Asus dual-screen notebook