Hlavní navigace

CeBIT 2009: S internetovým autorádiem k 16000 stanicím

5. 3. 2009

Sdílet

 Autor:
Společnost Blaupunkt představila dvě nová autorádia, která se přes 3G sítě připojí k internetu a nabídnou přes 16000 hudebních i informačních stanic z celého světa.

Jakkoli se moderní technologie vyvíjejí v mnoha směrech, jsou výrobky, kterých se tento proces příliš nedotkl. Jedním takovým jsou automobilová rádia, která se kromě nové schopnosti přehrávat MP3 v zásadě spoléhají stále na analogový příjem FM/AM rádiových stanic. Což je problém zvláště pokud cestujete na delší vzdálenosti, musíte přelaďovat, občas signál vypadává. Navíc v cizině máte jen málokdy možnost naladit své oblíbené domácí stanice.



Německá společnost Blaupunkt se rozhodla toto vyřešit, a na veletrhu informačních technologií CeBIT v Hannoveru uvedla dvě nová autorádia s bezdrátovým internetovým připojením třetí generace 3G, přes ně lze naladit naprostou většinu internetových rádií. Výrobce tvrdí, že jeho modely "New Jersey 600i" a "Hamburg 600i" jsou první výrobky svého druhu.

Rádia se k internetu připojují skrze Bluetooth přes 3G mobilní telefon. Výrobce toto řešení zvolil, abyste nepotřebovali extra SIM kartu a mohli jste se snadno připojit přes stávajícího operátora. Navíc je tak cena nižší o případný 3G modem. „Modrý zub“ by měl jít také využít pro připojení sluchátek, aby jste si mohli poslech skutečně užít (a aby si ho nemuselo nedobrovolně „užívat“ vaše okolí). 

Přijímače spolupracují s internetovou databází radiostanic MiRoamer, ze které si natahují data o jednotlivých stanicích. Tímto je jejich seznam periodicky aktualizován a vyhledávání je velmi rychlé.

Vedle paušálu za internetové připojení a pořizovací ceny Hamburgu 600i nebo většího New Jersey 600i už nemusíte platiti jakékoli další poplatky. Plány výrobce počítají i s automobilovými televizemi přijímajícími internetové televize (IPTV).

Obě rádia se do prodeje dostanou ve druhé polovině roku. Za menší Hamburg 600i zaplatí zákazníci 300 euro (~8500 korun) a za dvojnásobně veliké New Jersey 600i 400 euro (~11000 korun).

 

 

CS24

Blaupunkt Hamburg 600i

Blaupunkt New Jersey 600i