Hlavní navigace

Cent po centu vynesly podvodníkovi 50 000 dolarů

2. 6. 2008

Sdílet

On-line brokerské firmy posílají na nově zřízený účet drobnou částku v řádech centů, maximálně dolarů, která slouží pro ověření, zda zřízení konta proběhlo v pořádku a dotyčný je ho schopen spravovat. Largent tyto peníze převáděl na svůj účet, což byla jeho jediná aktivita.

Michael Largent byl u soudu v kalifornském Sacramentu obviněn z rozsáhlých podvodů, při nichž provedl asi 58 000 falešných registrací u firem nabízejích on-line obchodování s cennýmí papíry. 22letý Largent za asi půl roku rok své činnosti způsobil škodu jen 50 000 dolarů - postupoval totiž tak, že si u příslušných firem otevíral účet. Přitom používal falešná jména i čísla SSN a řidičského průkazu. Zašel dokonce tak daleko, že mezi falešnými jmény byly i postavy z komiksů a cartoonů.
Brokerské firmy v takovém případě posílají na nově zřízený účet drobnou částku v řádech centů, maximálně dolarů, která slouží pro ověření, zda zřízení konta proběhlo v pořádku a dotyčný je ho schopen spravovat. Largent tyto peníze převáděl na svůj účet, což byla jeho jediná aktivita.
Zdroj neuvádí, zda pachatel provedl podvody ručně nebo zda svou činnost automatizoval pomocí nějakého softwaru. Těžko si však představit, že by se asi 300 registrací denně dalo opravdu stihnout ručním vyplňováním údajů (respektive zda by takový postup byl vzhledem k zisku vůbec motivující).
Tak jako tak se celý postup svému autorovi vyplatí jen stěží - hrozí mu totiž až 25 let v americkém federálním vězení. FBI na podvod upozornily firmy ETrade a Charles Schwab, kde podvodník nejspíš otevřel účtů příliš mnoho, takže tyto případy mohly těžko uniknout pozornosti.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Nigerijec odsouzen za vniknutí do sítě NASA
Muži se na Internetu nechají okrást více než ženy
Přes 4 roky vězení za krádeže identity v P2P sítích

Autor článku