Hlavní navigace

CES 2008 – Intel uvádí další 45 nm mikroprocesory

9. 1. 2008

Sdílet

Mezi nově uvedenými mikroprocesory z rodiny Intel Core nechybějí zástupci ze všech tří hlavních oblastí – stolních, mobilních a serverových CPU. Všechny nově uvedené CPU jsou vyrobeny 45 nm výrobní technologií.

Modelů pro stolní počítače je sedm, z toho tři jsou čtyřjádrové vycházející ze současného TOP model Intel Core 2 Extreme QX9650, a zbylé čtyři představují dvoujádrové modely Intel Core 2 Duo. Mezi představenými tak byly čtyřjádrové Q9550, Q9450, Q9300 a dvoujádrové E8500, E8400, E8200 a E8190. Jejich pracovní frekvence vycházejí z faktu, že systémová sběrnice pracuje na 1 333 MHz. Ceny těchto mikroprocesorů mají stejnou úroveň jako dosavadní modely jen s tím rozdílem, že za stejné peníze dostanete o chlup rychlejší produkt. S dostupností ej to tak, že během následujícího týdne by se měly objevit v prodeji dvoujádrové modely a do konce čtvrtletí by měly na pultech přistát i jejich čtyřjádrové verze. Pokud se ptáte proč tomu tak je, tak vězte, že je to zapříčiněno chybou ve spojení dvou dvoujádrových čipů, na kterou se přišlo u dosud uvedeného modelu QX9650 (jenž využívá zcela stejný návrh jako nižší modely). Chybu by měla odstranit nová revize mikroprocesorů, která bude dostupná právě koncem prvního čtvrtletí 2008.


Druhou představenou modelovou řadou jsou dvoujádrové procesory určené pro přenosné počítače. U nich přinese přechod na 45 nm výrobní technologii nejen zvýšení výkonu, ale především by měl umožnit pokles spotřeby. Mezi zajímavosti jistě patří i fakt, že byl uveden i jeden Extreme kousek pro notebooky, a to přesně model X9000, disponující 800 MHz systémovou sběrnicí, 6 MB sdílené L2 cache, 44 W TDP a velkoobchodní cenou 841 dolarů.

Posledními představenými produkty jsou modely Intel Xeon, tentokrát však verze pro použití v jednoprocesorových systémech a pracovních stanicích. Rozdíl mezi nimi a Core 2 Duo / Quad nehledejte, jedná se pouze o „lepší“ kusy křemíku.



Dostupnost všech uvedených procesorů má býtdo konce prvního čtvrtletí 2008.

- - Petr Matuška

CS24