Hlavní navigace

CES 2009: Bezdrátové nabíjení jede

12. 1. 2009

Sdílet

 Autor:
Bezdrátové nabíjení už přestává být jen hudbou budoucnosti. Podle dění na CES se zdá, že rok 2009 by mohl být pro tuto technologii tím pravým časem, kdy se vynoří z laboratoří a najde si místo u spotřebitelů.

Bezdrátové nabíjení už přestává být jen hudbou budoucnosti. Podle dění na CES se zdá, že rok 2009 by mohl být pro tuto technologii tím pravým časem, kdy se vynoří z laboratoří a najde si místo u spotřebitelů.

Dobíjení bez drátů je bezesporu žádanou technologií, žádný „fikaný“ nápad vymyšlený v marketingovém oddělení nějaké firmy, který zoufale potřebujeme jen podle reklam a PR článků. Vždyť možnost zbavit se otravných pletoucích se kabelů různých mobilních telefonů, fotoaparátů, hudebních přehrávačů a další zařízení je tak lákavá.

Jednou z firem aktivních na tomto poli je WildCharge, jejíž produkty vystavené na CES jsou již nyní k dostání. Vše je poměrně jednoduché, nabíjený přístroj se jen položí na speciální nabíjecí podložku.

WildCharge nabízí kromě podložky za 80 dolarů (~1600 korun) adaptéry pro Blackberry Pearl, Blackberry Curve a Motorolu Razr. U Griffin International lze zakoupit kompatibilní adaptér pro bezdrátový ovladač Nintendo Wii, vbrzku budou k dostání i adaptéry pro Xbox 360 a PlayStation 3. Ceny adaptérů jsou 35 až 70 dolarů podle typu.

WildCharge

WildCharge

Když je to tak jednoduché, proč ještě není tato technologie široce rozšířená? Problém je, že sice samotné nabíjení je snadné, nicméně kromě podložky potřebujete upravit nabíjené zařízení, pokud už takto není uzpůsobené z výroby. Pro mobilní telefony to znamená nutnost koupit speciální pouzdro, které kromě peněženky zatíží také samotný mobil, učiní ho objemnější a těžší.

Čeká se tedy na to, až se najde nějaký větší výrobce, který bude vyrábět přístroje přímo podporující bezdrátové nabíjení bez nutnosti dalšího adaptéru. Další budou pravděpodobně rychle následovat. V tomto směru je dobrou zprávu, že Texas Instruments a Motorola už oznámily plány na bezdrátově nabíjené produkty.

Tato technika je dále rozvíjena, čehož důkazem je, že na CES už bylo k vidění i nabíjení větších přístrojů, například pracovního nářadí. Firma Leggett & Platt ukazovala dokonce vybavenou dodávku s vrtačkou a dalším náčiním. Prostě jen po návratu z práce položte šroubovák či pilu na poličku, což je vlastně nabíječka, a za pár hodin budete mít nářadí opět plné energie.

Dodavka

Leggett & Platt si licencuje technologii eCoupled od Fulton Innovation. Sestává z cívky v nabíjecí podložce a další v nabíjeném přístroji, přenos energie je indukční je přes magnetické pole. Technologie je již natolik sofistikovaná, že se automaticky nastaví potřebné napětí a nabíjení se vypne, jakmile je baterie nabitá. Podle výrobce je eCoupled účinná na 98 % a nabíjí stejně rychle, jako při běžném drátovém napájení.

Zatímco dodávka s bezdrátovým nabíjením se na český a slovenský trh zřejmě nedostane, bezdrátově nabíjená svítilna Energizer dost možná ano a to už letos. Konzole i s výkonnou svítilnou by ovšem měla vyjít na 250 až 300 dolarů, takže to nebude jen tak pro každého.

Nabíjení WildCharge používá vodivou technologii odlišnou od eCoupled. Prodávaná externí schránku neobsahuje indukční cívku, ale malé kovové kontakty, přes které se pak přístroj nabíjí. Bezpečnostní opatření zajišťuje, že pokud se člověk dotýká přístroje, nabíjecí deska nepustí proud.

Na trh vcházejí i další firmy. Powermat na CES oznámila, že ve třetím čtvrtletí začne nabízet podobnou sadu pro drobné přístroje jako WildCharge, ovšem založenou na indukční technologii eCoupled. Deska bude stát kolem 100 dolarů a adaptéry pro nabíjená zařízení kolem 35 dolarů (~700 korun).

Firma PowerBeam však chce toto vše překonat a to technologií, která by měla být schopna nabíjet například bezdrátové reproduktory či fotorámečky až na vzdálenost 10 metrů.

Jeden velký problém ovšem zůstává a to zda se výrobci dohodnou na jednotném nabíjecím standardu. Je nesmyslné a nemyslitelné, že by si měli zákazníci kupovat například spolu s novým mobilem i zvláštní nabíjecí podložku, protože jejich druhý mobil či herní ovladač používá nekompatibilní bezdrátové nabíjení.

WildCharge

Byl pro vás článek přínosný?