Hlavní navigace

CES 2010 byl ve znamení renesance tabletů

11. 1. 2010

Sdílet

Letošní ročník veletrhu CES, který se konal na začátku ledna v americkém Las Vegas, byl ve znamení nových typů mobilních zařízení, využívajících stále častěji dotykové displeje. Kromě všudypřítomných netbooků a smartphonů zde totiž výrobci intenzivně propagovali také tablety a čtečky elektronických knih, které se dosud držely v pozadí zájmu.

Právě tablety se staly horkým tématem letošního CESu a byla zde představena řada inovativních řešení. Od dvousetdolarových modelů od Freescale a Sony, které mají zaplnit existující mezeru na trhu v této cenové hladině, až po hybridní tablet IdeaPad U1 od Lenova, který je možné zasadit do těla notebooku a používat jej i klasickým způsobem, či rozkládací netbook od Asusu s displejem místo klávesnice. Výrobci zjevně využívají situace napjatého čekání na tablet Applu, který zatím nebyl oficiálně ještě sice ohlášen, nicméně vzbuzuje zvýšenou viditelnost této oblasti. Více informací najdete v článku Apple má představit svůj tablet již tento měsíc.

Přepvapením pak pro mnohé byl tablet Microsoftu, který představil CEO této firmy Steve Ballmer a který je vyrobený ve spolupráci s HP a může sloužit i jako čtečka elektronických knih či diář. Svůj e-reader s možností zapisování poznámek předvedl na CESu také Samsung a rekordně tenkou čtečku silnou méně než 1 cm zde odhalil iRiver. Podle expertů Consumer Electronics Association by se prodej čteček měl za letošek meziročně zdvojnásobit a v příštích letech očekávají obdobnou dynamiku.

Mobilní platformu Android v netboocích i set-top boxech pak prezentovala firma MIPS a také Motorola po úspěchu Droida se chystá uvést řadu dalších smartphonů s Androidem s podporou přehrávače Flash 10.1 a letos by se mohlo objevit až 50 nových smartphonů s tímto OS. Výrobci také představovali první zařízení certifikovaná pro USB 3.0, které nabídne až desetinásobnou rychlost přenosu oproti verzi 2.0 a lepší správu napájení. K vidění byla i řada přístrojů pro domácí přehrávání 3D videa včetně televizorů s podporou třetího rozměru.

Byl pro vás článek přínosný?