Hlavní navigace

CES 2010: Čtyřbarevný televizor Sharp

11. 1. 2010

Sdílet

 Autor:
Sharp na veletrhu spotřební elektroniky představil televizor systému QuadPixel se čtvrtou, žlutou, základní barvou.

Tradičně se obraz LCD obrazovek skládá z červených, zelených a modrých pixelů. Sharp k nim však nyní přidal další - žluté (Y) do tzv. QuadPixel struktury. Tím by se měla zvýšit kvalita obrazu a to rozšířením zobrazovaného barevného spektra nových X-Gen panelů.

S RGBY technologií by měl vypadat televizní obraz přirozeněji, především zobrazení barevných tónů lidské pokožky, což občas dělá HD televizím potíže. Také zlatá barva by měla těžit ze čtvrté barevné složky zobrazena živěji a realističtěji.

Čtvrtá barva pixelové struktury nových LCD panelů umožňuje také efektivnější využití podsvícení. Podsvícení nejnovějších LCD televizí AQUOS se již skládá z několika stovek energeticky úsporných elektroluminiscenčních diod (LED). Kombinace podsvícení a aktivované pixelové barvy vytváří televizní obraz. Sharp slibuje, že novou strukturou a optimalizovanou barevnou kompozicí byla zvýšena světelnost pixelů. V důsledku toho je možné dosáhnout obrazu stejné kvality s menší světelnou intenzitou a sníženou spotřebou energie.

Sharp vyrábí své X-Gen LCD panely v první továrně na LCD televize 10. generace na světě v japonském Sakai od října 2009, kde jsou také vyráběny displeje s RGBY technologií. Nové LCD televize se čtvrtou pixelovou barvou přijdou na trh již v květnu (máj), model LE 920 bude k dostání ve velikostech 52" (3300 dolarů, ~61000 korun, ~2300 euro), 60" (4100 dolarů, ~76000 korun, ~2860 euro) a 68" (6500 dolarů, ~120'000 korun, ~4540 euro). Jak i ceny naznačují, půjde o high-end modely HD televizí.

Sharp QuadPixel HDTV

CS24

Sharp QuadPixel HDTV

Sharp QuadPixel HDTV