Hlavní navigace

CES 2011: Čtyři nové tablety Asus

5. 1. 2011

Sdílet

 Autor:
Asustek, známý i díky netbooku Eee, představila na veletrhu spotřební elektroniky CES 2011 čtyři nové tablety, mezi nimi 10,1“ Eee Pad Slider s Androidem a 12“ Eee Slate E121 s Windows 7.

Asus se evidentně hodlá svou nabídkou zavděčit různým skupinám uživatelů, ať již jde o příznivce menších či větších tabletů, respektive Androidu či Windows 7.

Eee Pad Slider je zvláštní z několika důvodů. V první řadě díky použití nejnovější verze operačního systému Android „Honeycomb“, jehož číselné značení ještě není známo (2.4? 3?), nicméně jehož hlavním vylepšením proti předchozí verzi je silnější podpora tabletů. Další hezkou neobvyklostí je vysouvací klávesnice, kterou lze zajistit pod úhlem a díky které lze netbook používat v zásadě i jako netbook s dotykovou obrazovkou. Eee Pad Slider má dvoujádrový procesor Nvidia Tegra a dvě kamery, na trhu se objeví v květnu za cenu v rozmezí v přepočtu 9500 až 15200 korun v závislosti na konfiguraci a kontraktu s mobilním operátorem.

Asus Eee Slate E121 má procesor Intel Core i5 a operační systéme Microsoftu Windows 7, čímž nabízí prostředí (i výkon) velmi blízké klasickému PC s Windows. S 12“ obrazovkou (~30 cm) jde také o jeden z největších tabletů na trhu. Podle výrobce se má soustředit hlavně na multimediální obsah a HD video, nabízí proto vedle USB porty i HDMI. Prodávat se E121 začne již v lednu za cenu kolem 20000 korun.

Mezi menší tablety patří Eee Pad MeMO, který má 7“ multi-touch obrazovku (jako pravděpodobně všechny ostatní tablety), Snapdragon procesor společnosti Qualcomm a operační systéme Google Android. Ten umí přehrávat i 1080p HD video a díky meMIC rozšíření ho lze používat i jako telefon. V prodeji v červnu za cenu 9500 až 13500 korun.

Čtvrtou novinkou je Asus Eee Pad Transformer s 10,1“ displejem a také OS Android a dvoujádrovým procesorem Nvidia Tegra. Jak již název napovídá, lze tablet předělat na notebook (netbook) a to připojením plnohodnotné klávesnice. Narozdíl od Eee Pad Slider není tato součástí těla přístroje a lze ji odejmout. Transformer má tenčí tělo než Apple iPad a nabízí přehrávání Flash videí a Full HD filmů. Na trhu bude v dubnu za cenu 7600 až 13300 korun.

Asus Eee Pad Slider

Asus Eee Slate E121

CS24

Asus Eee Pad MeMO

Asus Eee Pad Transformer