Hlavní navigace

CES 2011: Dotyková myš Microsoft Touch Mouse

19. 1. 2011

Sdílet

 Autor:
Microsoft představil na CES 2011 zajímavoumyš bez tlačítek. Touch Mouse reaguje pouze na dotyková gesta a podporuje až tři prsty současně.

Společnost Microsoft představila na letošním ročníku mezinárodní výstavy spotřební elektroniky CES 2011 v Las Vegas svou novinku z oblasti periferních zařízení myš Touch Mouse. Ta postrádá jakýkoli tlačítka, takže uživatel ovládá operační systém skrze multidotyková gesta. Myš podporuje vedle klasického kliknutí a „skrolování“ i gesta s až třemi prsty současně. O kvalitu snímání na většině povrchových materiálů včetně dřeva, mramoru nebo matrace, se stará technologie BlueTrack s modrou diodou. Myž je bezdrátová, o připojení k notebooku se stará miniaturní „nano“ USB přijímač..

Touch Mouse rozeznává tři druhy akcí podle počtu aktivních prstů:

- Jedním prstem mohou uživatelé vykonávat všechny funkce, na které jsou zvyklí u své současné myši – vedle klasického kliknutí také rolování v dokumentech, pohyb do stran nebo načtení předchozí stránky v internetovém prohlížeči.
- Pohyb dvou prstů se stará o maximalizaci nebo minimalizaci oken, jejich přemisťování a aktivování.
- Tři prsty jsou určeny k orientaci na pracovní ploše spuštěním funkce Instant Viewer nebo zobrazením plochy (minimalizací všech oken.)

Novinka Touch Mouse vzešla z projektu Mouse 2.0, ve kterém zkoumali inženýři Microsoft Research a Applied Sciences Group možnosti spojení klasických myší a multidotykových senzorů. Výsledkem bylo pět různých prototypů s rozdílnými technologiemi. Právě technologie použitá v případě Touch Mouse však prý byla natolik přesvědčivá, že byla ihned určena k sériové výrobě.

Nová Microsoft Touch Mouse by měla být v České republice dostupná v červnu letošního roku za odhadovanou maloobchodní cenu 2000 Kč s daní a je na ní tříletá záruka.

Microsoft Touch Mouse