Hlavní navigace

CES 2014 skončila bezesporu úspěchem

12. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Martyn Williams – IDG
Mezinárodní výstava spotřební elektroniky, která proběhla v Las Vegas, ukázala, že uživatelé mají stále o veletrhy zájem a že je co ukazovat.

Podle organizace Consumer Electrocis Association (CEA), která každoročně pořádá výstavu CES, byla ta letošní tou největší a nejúspěšnější v její historii. Na 3200 vystavovatelů zabralo přes 2000 metrů čtverečních plochy. Přítomna byla řada celebrit, včetně Michaela Baye, Levara Burtona a řady dalších velkých jmen filmu, televize a hudby.

Ačkoli se veletrh odehrává v nevadské „poušti“, je nepochybně mezinárodní, podle statistik ze 150 000 návštěvníků přes 23 procent bylo ze zahraničí. Podle Garyho Shapira, hlavy organizace CEA, ale dění tak či onak sledovala třetina světové populace a statistiky ukazují, že výstava CES je stále relevantní, žádný předpovídaný ústup ze slávy se nekoná, naopak její význam roste.

Technické specifikace si samozřejmě každý může najít na internetu, ale fyzickou podobu a projevy zařízení člověk může ocenit pouze v přímém kontaktu. CES se ale vždy zaměřoval na networking a sbírání informací, a to nejen o počinech velkých výrobců. I v tom dnešním byla část plochy vyčleněna pro malé firmy a startupy, které neměly dostatečný rozpočet, aby mohly viditelně koexistovat hned vedle bombastických stánků a prezentací zavedených obrů jednotlivých segmentů.

Pro ně je to jedna z příležitostí, jak potkat svého prvního velkého investora nebo zákazníka a předvést mu v reálu prototyp svého nápadu. Dění okolo CES přitom nebylo omezeno na vlastní výstavu, během ní jsou v podstatě obsazeny všechny větší prostory v okolních hotelích, kde probíhají další prezentace těch, kteří z různých důvodů nevyužívají vlastní prostory výstavy. Nutno ovšem podotknout, že žádný z podobných argumentů nezachránil brněnskou výstavu Invex.

Mezi hlavní trendy letos patřilo chytré oblečení a doplňky, chytré televize s extrémně velkým rozlišením, k vidění byly prototypy nových inteligentních a elektronikou ještě trochu více nadupaných automobilů. Především v sobě ale většina zařízení spojovala vícero nových technologií a zdá se, že nabízí technologie a životní styl způsobem, který hlavní názorové proudy uživatelů elektroniky mohou ocenit.

ICTS24

K vidění byly například 3D tiskárny produkující potraviny, řada zařízení ovládaných nejrůznějšími částmi těla. K vidění byly automobily předávající si informace o svém okolí a stavu, což jim v podstatě umožňuje vidět i za roh. Mezi neočekávanými prototypy byl například televizor firmy Samsung, nejen do jisté míry inteligentní a s rozlišením 4k, na které sází stále více výrobců, ale také s měnitelným zakřivením obrazovky.