Hlavní navigace

Český Lifeliqe už virtuálně školí i zdravotní sestry v USA

29. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Lifeliqe
Start-up s brněnskými kořeny prostřednictvím projektu SANDI (Supporting and Advancing Nevada’s Dislocated Individuals) získal grant ve výši tří milionu dolarů a pomáhá státu Nevada bojovat s nezaměstnaností prostřednictvím virtuálních rekvalifikačních kurzů. Teď školí zdravotní sestry.

„Rekvalifikační kurzy vybíráme podle toho, zda jsou přínosné pro společnost a mají smysl i do budoucna,” vysvětluje ředitel české pobočky Lifeliqe Matouš Tlapák.

Výhodou je, že kurzy Lifeliqe mohou lidé absolvovat na dálku a nemusí kvůli nim nikam dojíždět. To je z důvodu velkých vzdáleností v USA podstatné. Nejbližší knihovna účastníkovy kurzu zapůjčí domů na potřebnou dobu bezplatně headset – obsahující brýle pro virtuální realitu.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

„Stačí zajít do nejbližší moderně vybavené knihovny, kde vám sdělí možnosti rekvalifikace a kde se do rekvalifikačního programu přihlásíte. Online část našeho kurzu je následně doplněná fyzickou praxí,“ pokračuje Tlapák.

Do svého portfolia zařadila výukové nástroje Lifeliqe i knihovna Great Basin College. „Těší nás, že máme virtuální kurzy Lifeliqe i v naší knihovně. Kdokoliv si je může vyzkoušet. Simulace virtuální reality pro zdravotní asistenty obohacuje teoretický obsah učebnice. Provádět úkony „nanečisto“ bez toho, abychom rušili pacienty, zvyšuje sebedůvěru a bezpečnost,“ vysvětluje Gina Johnsonová, ředitelka programů pro studenty.

Nejnovějším přírůstkem v rekvalifikačních kurzech Lifeliqu jsou kurzy pro zdravotní sestry. Certified Nursing Assistants (CNA) jsou zdravotničtí pracovníci, kteří poskytují intimní, praktickou zdravotní péči pacientům ve zdravotnickém prostředí pod dohledem registrované sestry (RN) nebo licencované praktické sestry (LPN). CNA pomáhají pacientům s koupáním, oblékáním a dalšími základními činnostmi, které jsou součástí každodenního života.

Textový ChatGPT už je zastaralý, co jej nahradí? Přečtěte si také:

Textový ChatGPT už je zastaralý, co jej nahradí?

Na rozdíl od jiných odborníků v oboru ošetřovatelství, nemusí mít certifikovaní asistenti (CNA) vysokoškolské vzdělání. Požadováno je ale speciální školení. Skládá se z teoretické a praktické části. Velkým pomocníkem při školení pro obě tyto části je právě kurz absolvovaný prostřednictvím brýlí pro virtuální realitu. Účastníkům kurzů pomáhá řešení Lifeliqe získat požadované dovednosti rychleji. Na aktuálně žádané pozice a praktickou i teoretickou část kurzu je účastník připraven nikoliv během měsíců, ale týdnů.

ICTS24

CNA pověření vydává stát, v tomto případě Nevada. Potenciální ošetřovatelé se tak musí zapsat do státem schváleného školícího programu a poté složit státní certifikační zkoušku. Skládá se ze dvou částí – písemné a praktické.

Vzhledem k tomu, že generace poválečného boomu (lidé narození po druhé světové válce) stárne, poptávka po preventivní lékařské péči poroste. Už v tomto desetiletí se tak očekává výrazný nárůst investic v oblasti zdravotnických a sociálních služeb.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.