Hlavní navigace

Cestujte bez rizika krádeže, ztráty či sledování elektroniky - 2.díl

3. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Google
Na cestách s sebou kromě řady nezbytností určitě berete i nějaký ten notebook, tablet či mobil. O tuto elektroniku, popřípadě o data v ní uložená, však mohou mít zájem i různí zlodějíčci. Přečtěte si, jak svoje elektronické pomocníky a data na cestách zabezpečit!

Při cestování v současnosti spolu s vámi cestuje celá flotila nejrůznějších elektronických zařízení. Smartphone a notebook, ty jsou dnes už samozřejmostí, často je ale součástí výbavy i tablet, popřípadě zařízení pro mobilní připojení k internetu či samostatný modul GPS.

Každé z těchto zařízení je bohužel na cestách často předmětem zájmu různých nekalých živlů. Přečtěte si, jak zajistit, aby vaše elektronika byla minimálně ve stejném bezpečí jako vy sami. 

 

Předchozí díl

 

Všechna zařízení důsledně zamykejte

Řada uživatelů si ráda své notebooky či počítače nastavuje tak, aby po jejich spuštění proběhlo automatické přihlášení – aby se tak nemuselo zadávat žádné heslo. Pokud toto automatické přihlašování používáte na svých zařízeních také, pak bude právě toto automatické přihlašování první věcí, kterou budete muset na cestách změnit.

Nastavte tedy e svému přihlašovacímu uživatelskému účtu nějaké silné heslo (žádná hesla typu „password“, „heslo“ či „12345“) a nastavte, aby se při přihlašování vyžadovalo zadání hesla.

Zároveň se nezapomeňte přesvědčit, že máte ve svém notebooku nastaveno vyžadování hesla i v případě že se notebook probouzí z úsporného režimu nebo z režimu spánku – toto nastavení zkříží plány všem příležitostným slídilům a také ztíží práci všem zlodějům.

 

Váš mobilní telefon s operačním systémem Android vůbec nemusí používat klasické přístupové heslo – mobilní telefon na obrázku například používá odemknutí pomocí kreslení gesta. V každém případě by měl mít každý mobilní telefon nějakou variantu ochrany proti neoprávněnému přístupu nastavenu

To samé platí pro smartphony i tablety. I v tomto případě nezapomeňte nastavit PIN, odemknutí pomocí gesta či nějakou jinou metodu ověření, která se aktivuje po zapnutí či probuzení zařízení.

Sledujte svá zařízení

Nezapomeňte u svých zařízení rovněž na nastavení sledování zařízení, vzdáleného zamykání či vzdáleného vymazání. Na většině smartphonů a tabletů se tyto funkce nastavují velmi jednoduše. Mobilní telefony a tablety s operačním systémem Android poskytují funkce pro sledování integrované přes Správce zařízení Android (Android Device Manager) od firmy Google. Zařízení od firmy Apple – iPhone, iPad či počítače Mac zase využívají pro sledování funkci Find My iPhone v nástroji iCloud. Integraci funkcí pro sledování nabízí i mobilní zařízení založená na platformě Windows Phone.

Nezapomeňte výše uvedené funkce ve vašich mobilních zařízeních včas povolit. Zároveň věnujte těch několik minut tomu, abyste se seznámili s webovým rozhraním používaným pro sledování svých mobilních zařízení. Také je možné, že funkce, jako je kupříkladu vzdálené vymazání, standardně vůbec nebudou povoleny – je tedy třeba zkontrolovat, zda jsou aktivovány skutečně všechny.

Sledování počítačů je v tomto směru daleko obtížnější. Ani notebooky s operačním systémem Windows, ani Chomebooky, ani počítače s operačním systémem Linux nemají žádné nástroje, které by funkci sledování zařízení zajišťovaly. Proto je třeba nějaký takový nástroj pro sledování počítače doinstalovat. Jedním takovým vhodným nástrojem je program Prey Anti-theft, který disponuje i zdarma dostupnou verzí, jež je k dispozici pro operační systém Windows, Linux a Mac.

Nástroje pro sledování zařízení, které jsou u tabletů s operačním systémem Android i u iPadů, chybí i u tabletů s operačním systémem Windows. Proto i v tomto případ budete muset svěřit své tablety s operačním systémem Windows do rukou nástrojů vytvářených třetí stranou.

Možnosti Správce zařízení pro Android na mobilním telefonu

CS24

 

Pokračování