Hlavní navigace

Cestujte bez rizika krádeže, ztráty či sledování elektroniky - 4.díl

7. 1. 2015

Sdílet

 Autor: (c) goodluz - Fotolia.com
Na cestách s sebou kromě řady nezbytností určitě berete i nějaký ten notebook, tablet či mobil. O tuto elektroniku, popřípadě o data v ní uložená, však mohou mít zájem i různí zlodějíčci. Přečtěte si, jak svoje elektronické pomocníky a data na cestách zabezpečit!

Při cestování v současnosti spolu s vámi cestuje celá flotila nejrůznějších elektronických zařízení. Smartphone a notebook, ty jsou dnes už samozřejmostí, často je ale součástí výbavy i tablet, popřípadě zařízení pro mobilní připojení k internetu či samostatný modul GPS.

Každé z těchto zařízení je bohužel na cestách často předmětem zájmu různých nekalých živlů. Přečtěte si, jak zajistit, aby vaše elektronika byla minimálně ve stejném bezpečí jako vy sami. 

 

Předchozí díl

 

Dávejte pozor na své věci

Pojďme se nyní vrátit ještě o několik kroků zpět. Otázka zabezpečení vašich elektronických pomocníků totiž není jen otázkou čistě softwarovou, ale v reálném světě musíte mít svá zařízení pod kontrolou i fyzicky, tj. musíte na ně dávat pozor a sledovat, kde se nachází a kdo, popřípadě jak s nimi manipuluje.

Svůj smartphone noste vždy v přední kapse – nikdy jej nenoste v zadní kapse. Pokud sedíte v kavárně či v restauraci a potřebujete odejít na toaletu, nikdy nenechávejte svůj smartphone na stolku. Na vlastní oči jsme viděli, jak jsou někteří lidé schopni odejít od stolu a nechat smartphone na stole. O to více jsme byli mile překvapeni, že po svém příchodu svůj smartphone na stole stále ještě nalezli.

Taška na notebook od firmy Oxio, model Retrostriper LTB-1041

To samé platí i pro notebooky. Pokud odcházíte od stolu v kavárně, nenechávejte svůj notebook spuštěný a s načteným vaším uživatelským profilem. I to jsme na vlastní oči viděli a docela nás to vyděsilo! Vždy mějte na svých zařízení ruce, nebo je alespoň mějte v dohledu.

Pokud notebook právě nepoužíváte, noste jej v tašce, aby nebyl tak na očích. Pokud bydlíte v hotelu, pak všechna zařízení, která právě nenosíte s sebou, zamkněte do bezpečnostní schránky umístěné ve vašem pokoji (pokud se samozřejmě takové schránky v pokojích nachází). V opačném případě dejte všechna drahá zařízení do tašky nebo aktovky.

Buďte chytří a nepodceňujte riziko

Mobilní zařízení se dají ukrást neuvěřitelně snadno. Nestaňte se tedy ani vy oběťmi statistik: používejte selský rozum a buďte pozorní. Osobně jsme procestovali celou severní Ameriku a celou Evropu a nikdy jsme nemuseli řešit problémy ani s krádeží žádného zařízení, ani s podvodnými veřejnými sítěmi Wi-Fi. Na druhou stranu – pokud jsme odcházeli na toaletu, nikdy a nikde jsme na stolku v kavárně nenechávali ani smartphone, ani notebook.

Byl pro vás článek přínosný?