Hlavní navigace

Chaos v mobilních zařízeních zvýrazňuje riziko kompromitace dat

16. 9. 2011

Sdílet

Rozšířenost mobilních systémů je z hlediska konkurenceschopnosti podniků velmi důležitá, ale pro manažery bezpečnosti představuje černou můru. Eric Domage, analytik společnosti IDC, tvrdí, že aby se těmto obavám předešlo, je nutné realizovat několik zásadních kroků.

„V loňském roce se začal tento chaos stupňovat, když si spousta lidí si do svého zaměstnání začal přinášet vlastní mobilní systémy – a nikoliv jen jeden, ale mnohdy dokonce dva či dokonce tři různé přístroje. To je samozřejmě  pro prosperitu podnikání zajímavé, nicméně je nutné zachovat dostatečnou úroveň zabezpečení dat,“ říká Domage.

Rozšiřování mobilních řešení v podniku tak stále více rozevírá nůžky, kdy na jedné straně jsou vyšší možnosti a nižší náklady pro byznys a druhé straně rostoucí složitost hrozeb a vyšší nároky na plnění různých regulatorních norem.

Navíc, v nejnovějším průzkumu IDC téměř polovina firem přiznává, že jejich rozpočet navzdory rostoucímu ohrožení bude snižován a dalších 30 % uvádí, že počítá se změnami bezpečnostního rozpočtu, i když neví, kterým směrem.

Kvůli  tomuto stavu pak 70 % firem hodlá vyvolat nová jednání s dodavateli, 55 % bude redukovat počet dodavatelů bezpečnostních řešení a čtvrtina dokonce snižovat počty zaměstnanců svého bezpečnostního týmu. Navíc vzniká požadavek (nejen na základě rostoucího počtu mobilů, ale i kvůli rozšiřujícímu se cloud computingu) na poskytnutí komplexního řešení, jež firmám nabídne potřebné nástroje s již přednastavenými pravidly a  vyhovujícími technologiemi.
Pro mobilní bezpečnost jsou nejdůležitějšími aspekty antimalware, identity and access management, vulnerability management, lifecycle management a zabezpečení dat – to vše pod jednotným a centrálním správním systémem.

Byl pro vás článek přínosný?