Hlavní navigace

Chcete rychlejší, chytřejší a lepší Google Chrome? - 1. díl

22. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Každému asi vyhovuje jiný webový prohlížeč, někdo jich dokonce kombinuje více. Pokud však jde o rychlost – a zvláště o rychlost zpracovávání JavaScriptů – je nejrychlejší Google Chrome. Alespoň v porovnání s IE a Mozillou.

Chrome však může být ještě rychlejší – pokud se vám bude chtít experimentovat a podívat se tomuto softwaru na zoubek. Abychom vám s tím pomohli, poskládali jsme v následujícím článku dohromady několik našich nejoblíbenějších bezplatných doplňků a vylepšení „browseru“. Pokud vyzkoušíte alespoň některé z nich, budete po pár dnech kroutit hlavou nad tím, jak jste vůbec mohli s holým a osekaným prohlížečem přežít online.

Jste-li pokročilejším uživatelem, můžete se ponořit i do experimentálních možností Chromu, které pro optimalizaci surfování po webu využívají váš procesor a grafiku. Tyto možnosti jsou skryty v „tajném“ menu Chrome, aby se běžní „surfeři“ vyhnuly náhodnému poškození prohlížeče, my vám však ukážeme, kde tyto možnosti jsou a jak fungují.

Výkonná rozšíření

Jestliže ještě nemáte ve svém systému nainstalovanou a funkční nejnovější verzi Google Chrome, napravte to nyní. Poté otevřete Chrome Web Store, kde uvidíte obrovskou záplavu aplikací, které váš prohlížeč rozšíří o hry, přehrávače médií a sociální sítě. My se tu však zaměříme na rozšíření, která Chrome zeštíhlí a zefektivní.

FastestChrome: Jak už název tohoto rozšíření napovídá, přidává FastestChrome do vašeho prohlížeče několik užitečných nástrojů šetřících čas. Jeho funkce jdou spíše po povrchu – například při zvýraznění slova vyskočí tabulka s jeho vysvětlením (v angličtině) a možností vyhledat toto slovo v některém ze čtyř následujících vyhledávačů – ve Wikipedii, DuckDuckGo, Surf Canyonu a samozřejmě v Googlu.

Rozšíření vám také umožní automatickou transformaci URL odkazů z prostého textu na „klikatelné“ odkazy (což zjednodušuje čtení e-mailů od méně technicky zdatných kamarádů), jeho funkce Endless Pages zase automaticky načte další stránku na webu (mezi možnostmi využití nás napadají třeba výsledky vyhledávání v Googlu nebo pětistránkové články na webzinech), takže už nebudete muset několik cenných sekund čekáním na načtení stránky po kliknutí na tlačítko Další.

Rychlé přemístění Google: Toto rozšíření vás bleskově posune na pojmy, které hledáte, a to na jakékoliv stránce. Když si do Chromu nainstalujete Rychlé přemístění Google, objeví se po každém hledání kromě samotných výsledků vyhledávání také malé okénko se zvýrazněným vyhledávaným textem, a to konkrétně vpravo dole. Na toto okénko klikněte a Chrome vás posune přesně na vyhledávaný text.

Chrome Toolbox: Doplněk Chrome Toolbox slouží k otevírání více záložek jediným kliknutím, k ukládání dat z nepotvrzených formulářů, abyste se vyhnuli častému přepisování stejných informací, ke zvětšování obrázků a videa přímo v rámci prohlížeče a obecně ke zdvojnásobení užitečnosti již tak užitečného prohlížeče.

 

V další části se budeme zabývat možnostmi experimentů v Google Chrome, o nichž většina uživatelů nemá ani tušení.

Byl pro vás článek přínosný?