Hlavní navigace

Chcete vědět, kdy vám odejde váš disk SSD? – 1.díl

12. 11. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Životnost disku SSD ovlivňuje typ použitých flashových buněk a celá řada dalších faktorů.

Máte také ve svém počítači disk SSD? Pak byste dozajista rádi věděli, kdy je váš disk SSD v pořádku a kdy už je nejvyšší čas jej zálohovat. Přece jen je to jiný typ disku než klasický magnetický pevný disk.

Úvod

Disky SSD jsou už z principu úplně jiné než klasické magnetické pevné disky a v podstatě existují dvě možnosti, jak mohou odejít. V tomto článku se pokusíme vysvětlit rozdíl mezi těmito dvěma způsobu odchodu disku SSD do věčných lovišť a také se budeme věnovat tomu, jak se ujistit, že náš disk SSD je v dobré kondici a že nám tedy bude sloužit ještě docela dlouho.

Hlavní rozdíl mezi magnetickými pevnými disky a disky SSD je v tom, že u magnetického pevného disku můžete data přepisovat tolikrát, kolikrát potřebujete a tato data budou k dispozici tak dlouho, dokud disk funguje (samozřejmě kromě vadných sektorů). To u disků SSD neplatí: počet zápisů do každé buňky neboli naprogramování buňky je omezen.

Je to dáno tím, že při každém zápisu do buňky je třeba buňku před jejím použitím vymazat. Samotný proces zápis/vymazání/přepis ve svém důsledku způsobuje opotřebení buněk a porušení izolátoru mezi buňkami a jednotlivé buňky pak nedokážou udržet elektrický náboj.

Typy pamětí

Každý typ paměti flash má jiný počet výše uvedených cyklů zápis/vymazání/přepis, který závisí na počtu bitů na jednu buňku. Čím méně bitů na jednu buňku, tím méně problémů se časem může vyskytnout.

Nejběžnější formou paměti flash v discích SSD je tzv. technologie MLC (Multi-Level Cell). To znamená, že každá buňka dokáže uložit dva bity dat a tento typ paměti flash obecně vzato vydrží okolo 3 000 cyklů vymazání a přeprogramování buněk.

V poslední době začínají výrobci disků SSD používat typy pamětí flash označovaných zkratkou TLC (Triple-Level Cell). Každá buňka má při použití této technologie ještě o jeden bit navíc, čímž se zvyšuje hustota zápisu, ale na úkor výdrže. Tento typ pamětí flash vydrží okolo 1 000 cyklů, což je pouhá třetina výdrže než při použití buněk flash typu MLC. Stojí za to připomenout, že v tuto chvíli hovoříme o dvourozměrných pamětech (rovinných typech pamětí flash) a nikoliv o 3D NAND, což je úplně jiný typ, jímž se v tomto článku zabývat nebudeme.

Pokračování: Chcete vědět, kdy vám odejde váš disk SSD? – 2.díl

Byl pro vás článek přínosný?