Hlavní navigace

Chladiče Arctic Cooling

1. 6. 2006

Sdílet

Zima udělá grafické kartě i procesoru radost Arctic Cooling Accelero X2 Grafickou kartu by jen málokdo podezř


Zima udělá grafické kartě i procesoru radost


Arctic Cooling Accelero X2

Grafickou kartu by jen málokdo podezříval z toho, že je hlavním zdrojem hluku v dnešních PC. Ale přesně tak tomu je. Zejména referenční a standardní chladiče výkonných 3D akcelerátorů totiž dokáží snadno překřičet hluk ventilátoru ve zdroji či svist pevného disku.
Někteří výrobci grafických karet sice nabízejí vlastní odlišná tišší či dokonce pasivní řešení pro chlazení GPU a pamětí, pokud ale tiché chlazení není součástí referenčního designu (který připravuje NVIDIA, respektive ATI), nemůžete s ním počítat. Karty NVIDIA přitom patří tradičně mezi úspěšné "rušičky", byť u nových řad 6800 a 7800/7900 se situace značně zlepšila. ATI pro změnu nabízelo relativně tiché referenční návrhy chlazení, ale s příchodem modelů X850 a zejména nové řady X1800 a X1900 přešlo na odporně bzučivé chladiče s miniaturními ventilátory.
Vyměnit chladič na grafické kartě přitom není tak jednoduché, jak by se mohlo zprvu zdát. Kromě samotného GPU je totiž třeba, zejména u výkonnějších modelů, chladit též paměťové čipy ty jsou na různých modelech grafických karet rozmístěny různě. Ne všechny karty se navíc drží referenčního designu a v případě odlišného rozložení komponent nemusí nový chladič pasovat. To platí i pro nové modely Accelero X1 (pro GeForce 7xxxx) a Accelero X2 (pro Radeon X1800/X1900), které jsou navrženy pro karty vyrobené podle referenčního designu těch je sice většina, ale přesto byste si před koupí nového chladiče měli alespoň zběžně svou kartu prohlédnout, zda se od specifikací pro referenční modely neliší (pro porovnání nabízí výrobce PDF s nákresem chladiče, včetně přesných rozměrů). Z tohoto hlediska je o něco lepší řešení, které nabízí konkurenční Zalman chladič se v tomto případě skládá jednak z chladiče vlastního GPU a pak též z miniaturních chladičů paměťových čipů. Chladiče pamětí je ale třeba přilepit, a tak je instalace chladiče Zalman do jisté míry nevratnou záležitostí. Accelero oproti tomu lze kdykoliv vyměnit za jiný či původní chladič. A věřte, že taková situace může nastat, pokud byste jako my měnili skříň za model, do nějž se Accelero nevejde. Chladič totiž přesahuje nejen do sousedního slotu (podobně jako referenční chladič pro Radeon X1900XTX), ale také "do strany" a nevejde se tak kupříkladu do HTPC skříně Thermaltake Bach (desktop pro domácí kino).
Samotná výměna původního chladiče za nový je poměrně snadná, vyžaduje ale přece jen trochu zručnosti a trpělivosti. Nejprve musíte odšroubovat a sejmout starý chladič, poté sejmout distanční vložky z paměťových čipů, vyměnit je za nové, které jsou přibaleny u Accelero X2, očistit termální pastu z grafického procesoru (velmi opatrně, nejlépe papírovým kapesníkem) a poté přiložit nový chladič, kartu otočit vzhůru nohama a připevnit vše opatrně šroubky s podložkami. Jedná se rozhodně o složitější výměnu než v případě chladiče procesoru.
Odměnou je ale skutečně naprosto tichý chod výrobce udává hlučnost v jednotkách Sone, které je bohužel prakticky nemožné převést na dB, každopádně hlučnost Accelero X2 činí 0,4 Sone, což je prakticky bez hluku, zatímco originální chladič vydává při pomalém chodu 1,9 Sone a při maximálních otáčkách dokonce 3,9 Sone, lidově řečeno tedy řve. Chladící výkon je přitom srovnatelný s výkonem originálního chladiče při vysokých otáčkách. Za pozornost stojí i udávaná výdrž ventilátoru 400 000 hodin a záruka 6 let.
Accelero X2 má jen jedinou skutečnou nevýhodu, a tou jsou poměrně velké rozměry. To je ale pochopitelná daň za výtečný chladící výkon a minimální hlučnost. Pokud jej tedy nebudete instalovat do příliš stísněné skříně, má naše plné doporučení.

Arctic Cooling Alpine 64

Arctic Cooling si u nás udělal dobré jméno jak cenově dostupnými modely Silencer, tak luxusnějšími chladiči Freezer. Nyní se objevuje nový chladič, směřující překvapivě mezi nejlevnější (a zároveň paradoxně nejtišší) modely pro Athlon 64.
Za 250 korun nemůžete chtít zázraky. Na Alpine byste tak marně hledali měď či trubičky systému heatpipe. Místo toho naleznete hliník. Hodně hliníku. Dokonce tolik hliníku, že se na první pohled musí zdát, že tak velkou hliníkovou potvoru nikdy do skříně nedostanete. Opak je ale pravdou. Chladič má chytře vymyšlené vykrojení nad základnou a bez problému pasuje na většinu základních desek a do většiny skříní. Po instalaci, která se provádí utažením dvou šroubků na aretačních sponách (což je překvapivě mnohem elegantnější a pohodlnější řešení než nejrůznější pružiny, háčky a závlačky) sice ve skříni poněkud vyplňuje prostor, zároveň ale díky velkému 12cm ventilátoru (který je téměř neslyšitelný) dobře cirkuluje vzduch nad základní deskou. Ventilátor se otáčí maximální rychlostí 2 000 rpm při hlučnosti 0,6 Sone nízká hlučnost je mimo jiné dána uložením ventilátoru v miniaturních gumových silentblocích.
S chlazením a hlučností (či spíše neslyšností) ventilátoru jsme byli naprosto spokojeni. Výrobce udává kompatibilitu se všemi dostupnými procesory AMD Athlon 64, 64 X2 (až 5000+) a FX (do modelu FX-59) s pomalejším Athlonem jej tak můžete využít i pro decentní přetaktování. Cena je doslova lidová a jediné, co by mohlo v těsných skříních představovat problém, jsou rozměry. My jsme ale Alpine 64 bez potíží vměstnali i do skříně formátu minitower na mATX základní desku.

Arctic Cooling Accelero X2

nízká hlučnost kvalitní zpracování rozměry
Cena: 650 Kč s DPH
K testu zapůjčila firma: Arctic Cooling
www.arctic-cooling.com

Arctic Cooling Alpine 64

cena nízká hlučnost větší rozměry
Cena: 250 Kč s DPH
K testu zapůjčila firma: Arctic Cooling, www.arctic-cooling.com

Byl pro vás článek přínosný?