Hlavní navigace

Chraňte své děti před nebezpečím na internetu! - 2. díl

3. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
V dnešním díle se podíváme na první možnost ochrany dětí před nebezpečími z internetu: filtrování webu. Představíme si užitečnou službu OpenDNS a ukážeme si, jak je to s filtrováním webu na mobilních zařízeních.

Internet je plný různých rizikových stránek a nebezpečí na něm číhá i na dospělé, natož na děti. Riskantní může být nejen obyčejné prohlížení internetových stránek, ale i možnost stažení malwaru do počítače či nelegální stahování materiálů chráněných autorským právem. Bez rizika není ani používání sociálních sítí. V našem seriálu vám představíme nástroje, které vám pomohou s hlídáním vašich dětí při jejich online aktivitách.

1. dílChraňte své děti před nebezpečím na internetu -- úvod

Začněte filtrováním webu

Zřejmě nejefektivnějším nástrojem, který dokáže ochránit vaše děti při jejich surfování na internetu, je používání filtrování webu na vašem směrovači pomocí OpenDNS. Filtrování webu můžete povolit na jednotlivých zařízeních individuálně, nicméně my vám doporučujeme alespoň vyzkoušet zdarma dostupnou nebo placenou (premium) službu od OpenDNS, protože ta dokáže filtrovat přístup k internetu napříč všemi počítači a zařízeními připojenými k vašemu směrovači.

Služba OpenDNS nabízí tři varianty rodičovské kontroly: FamilyShield, Home a HomeVIP. Nejjednodušší variantou je OpenDNS FamilyShield, která nabízí předem nakonfigurované filtrování obsahu určeného pouze pro dospělé. Tuto službu stačí zprovoznit na vašem směrovači a máte vystaráno. OpenDNS Home vám umožní konfigurovat nastavení filtrování a zabezpečení. Zároveň si budete muset vytvořit účet a minimálně na jednom počítači doma si také budete muset nainstalovat program. Varianta OpenDNS Home VIP, která je na nejvyšší úrovni, je placená, přičemž cena za tuto službu začíná na 20 USD ročně a poskytuje spoustu doplňkových funkcí, jako je kupříkladu statistika využívání internetu či uživatelská podpora.

Toto je jedna z variant stránky služby OpenDNS, kterou uvidíte, pokud se pokusíte navštívit internetovou stránku, která je zablokovaná.

Chcete-li si službu OpenDNS vyzkoušet, navštivte internetové stránky firmy a vyberte si variantu služby, která vám bude nejvíce vyhovovat. Internetová stránka OpenDNS vám pak poskytne podrobný návod k tomu, jak službu zprovoznit na naprosté většině nejrůznějších modelů směrovačů.

Nastavení filtrování obsahu na mobilních zařízeních vašich dětí, pokud mají svůj přístroj připojen do cizích bezdrátových sítí či k mobilním sítím 3G či 4G je komplikovanější. Musíte si totiž nainstalovat internetový prohlížeč, který podporuje filtrování. My osobně vám doporučujeme K9 Web Protection, který se dá pro zařízení s operačním systémem Android stáhnout z internetového obchodu Google Play a pro zařízení s operačním systémem iOS je k dispozici v internetovém obchodě Apple Store. Pro zařízení s operačními systémy Windows Phone 7.5 či 8 je pak dobrou volbou AVG Family Safety 8.

Příště se budeme operačnímu systému Windows, tentokrát však z hlediska ochrany dětí před nebezpečími na internetu. V tomto operačním systému je pro tento účel jako stvořená funkce rodičovské kontroly.

Byl pro vás článek přínosný?