Hlavní navigace

Chrome 6 se blíží, rychlejší a s upraveným rozhraním

14. 8. 2010

Sdílet

Google přesunul šestou verzi svého prohlížeče Chrome do fáze beta, čímž se přibližuje vydání stabilní verze. Novinek je pak hned celá řada.

Konkrétně Chrome verze 6.0.472.33 podle Googlu zahrnuje zlepšení rychlosti a stability, dále upravené uživatelské rozhraní nebo třeba vylepšenou sychronizaci záložek, hesel a dalších dat mezi různými počítači, na nichž je Chrome provozován.

James Hawkins, inženýr Googlu, na firemním blogu tvrdí, že rychlost šesté verze Chrome v renderování JavaScriptu je o 15 % vyšší, než u předchozí verze. Co se týká designu Chromu, který se postupně snaží napodobovat jeho konkurenti, ten doznal také několika změn. Některé prvky byly přesunuty, například ikona záložek, jiné pak zkomprimovány. Chrome nyní obsahuje jediné menu oproti dvěma dřívějším a v základním rozhraní zůstaly jen nejzákladnější ovládací prvky jako šipky pro pohyb mezi stránkami a jejich reload.

Hawkins dále zmiňuje v blogu pokročilou funkci Autofill, která usnadňuje vyplňování takových údajů, jako jsou uživatelské jméno, adresa, telefon či e-mail do webového formuláře. Vyplňovány ale mohou být třeba i čísla kreditních karet při nákupech, ale v těchto případech Autofill vyžaduje souhlas s uchováním čísla pro každou kreditku. Tato funkce není u webových prohlížečů žádnou novinkou, ale vzhledem k tomu, že uchovává citlivá data, stává se častým cílem útočníků, jako tomu nedávno bylo například u Safari či IE6 a IE7. Na možnost data miningu uložených osobních informací v automatických vyplňovačích těchto browserů poukázal bezpečnostní expert Jeremiah Grossman ze společnosti WhiteHat Security, který současně nyní potvrdil, že Chrome 6 je oproti dříve používaným taktikám odolný.

Jak již bylo řečeno na začátku, nová beta verze Chrome vylepšuje synchronizaci, která se nyní týká i rozšíření či právě dat pro automatické vyplňování. Čísla kreditních karet byla z této služby ovšem úmyslně vypuštěna.