Hlavní navigace

Chrome Frame: Google odmítá kritiku Microsoftu

29. 9. 2009

Sdílet

Google odmítl tvrzení Microsoftu, podle něhož představuje plug-in Chrome Frame pro uživatele Internet Exlporeru bezpečnostní riziko. Google naopak tvrdí, že jeho doplněk zabezpečení uživatelů zlepšuje.

 

O sporu mezi oběma firmami viz včerejší článek Microsoft varuje před doplňkem Chrome Frame od Googlu.

 

Microsoft v zásadě kritizoval hlavně to, že Chrome Frame je prohlížeč v prohlížeči, a pokud uživatelé budou používat takto kombinovanou aplikaci, de facto budou vystaveni dvojnásobnému množství bezpečnostních hrozeb. V Internet Exploreru 8 navíc Frame vypíná některá nastavení, třeba režim s vymazáváním historie navštívených stránek.

Google kritiku odmítá a tvrdí, že je to naopak. Bezpečnostní výhodu přináší Frame hlavně pro Internet Explorer 6. V tomto prohlížeči totiž podle Googlu ještě chybí ochrana proti phishingu. Chrome Frame by měl uživatele Internet Exploreru chránit také pomocí technologie sandboxů, kdy se software spouští tak, aby pokud možno nezasahoval do zbytku systému (o sandboxech v Google Chrome viz článek Zabezpečení Google Chrome: sandboxy, plug-iny, ochrana proti malwaru a phishingu).

CS24

Internet Explorer 7 a 8 už sice ochranu pomocí sandboxů obsahuje také (tzv. Chráněný režim, Protected mode), funguje ale pouze na Windows Vista a Windows 7. Google uvádí, že svým doplňkem dává tuto ochranu k dispozici i uživatelům Windows XP, v tuto chvíli vůbec nejrozšířenějšího operačního systému.