Hlavní navigace

Chrome OS je na cestě, vřelého přijetí se ale asi nedočká

20. 4. 2011

Sdílet

Google si pro nasazení nového operačního systému vybral špatnou dobu. Jeho klíčová platforma, netbooky, totiž ztrácí na síle a tablety si zase vystačí s Androidem.

Vydání operačního systému Chrome OS je prý na spadnutí. Od minulého týdne má totiž Google k dispozici stabilní verzi systému. Okamžitě se objevily spekulace, že by společnost na květnové konferenci I/O mohla představit první zařízení postavená na Chrome OS. K jejich uvedení na trh by pak mohlo dojít někdy v létě, jak Google již dříve sliboval.

K oficiálnímu odhalení vývoje operačního systému (pojmenovaného po stále populárnějším webovém prohlížeči) došlo téměř před dvěma lety. Google tehdy počítal s jeho primárním využitím pro netbooky, jejichž prodeje v té době ještě rostly. To se však změnilo po příchodu tabletu iPad. Od té doby poptávka po menších laptopech s dlouhou výdrží baterie klesá. I přesto ale Google po několika odkladech nakonec slíbil, že se prvních netbooků s Chrome OS dočkáme v polovině letošního roku a vydání stabilní verze tomu opravdu nasvědčuje.

V posledních několika měsících Google testoval Chrome OS na vlastním netbooku CR48 Chrome s 12,1palcovým displejem, standardní klávesnicí, větším touchpadem, 3G, Wi-Fi standardem 802.11, webkamerou a baterií s osmihodinovou výdrží. Ti, kdo měli tu možnost si CR48 s OS Chrome vyzkoušet, byli z jeho vlastností spíše rozpačití. Google má však jasno. Věří, že výrobci budou mít o systém s 15vteřinovým spouštěním systému, dlouhou výdrží baterie a jednoduchým rozhraním zájem.

Byl pro vás článek přínosný?