Hlavní navigace

Chrome OS má jistý přísun aktualizací po dobu 5 let

27. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Google o rok prodloužil garantovanou podporu operačního systému Chrome OS.

Jde o obdobu zaběhlého desetiletého životního cyklu, který Microsoft uplatňuje pro Windows, jen s tím rozdílem, že Googlem garantovaná doba je o polovinu kratší. Google během této doby poskytuje bezpečnostní aktualizace, opravy pro různé chyby a úpravu nástrojů a funkcí.

Pětiletá lhůta pro uživatele Chrome OS začíná běžet vždy ve chvíli uvedení zařízení s tímto systémem na trh. Sám Google tento systém podpory nazval End of Life Policy. „Doba podpory uvedená v EOL může být nakonec i o něco delší, nikdy však podpora neskončí dříve, než je garantováno. V současné době to znamená podporu po dobu minimálně 5 let od uvedení hardwaru,“ uvádí Google na stránkách EOL.

Například uživatelé Chromebooku 11 od Dellu uvedeného letos v lednu tak měli původně zajištěnou podporu operačního systému do ledna 2018. Nově podpora potrvá minimálně do ledna 2019.

Po skončení oficiální podpory již Google nadále negarantuje automatický přísun bezpečnostních ani jiných aktualizací. Tím však zcela nevylučuje, že nějaká aktualizace může přijít i po tomto milníku. Tím se Google ve svém přístupu liší od Microsoftu, který vydávání dalších aktualizací po konci podpory výslovně vylučuje.

Ke změně pravidel se Google rozhodl zejména kvůli rostoucí poptávce po Chromeboocích ze strany firemních zákazníků a vzdělávacích organizací. V obou případech jde o zákazníky, kteří si potřebují být jisti tím, že se na ně Google v jeden okamžik nevykašle a ukončí jim podporu. Jistota podpory se však vztahuje na všechny typy zákazníků, tedy i na běžné spotřebitele.

Jako první do oficiálního důchodu odejde Chromebook Cr-48, který si nechal vyrobit sám Google jako ukázku pro své partnery OEM. Jeho podpora skončí v prosinci 2015. Naopak, Chromebook Pixel, který se prodává i za 1 500 dolarů, dosáhne svého pomyslného konce až v dubnu 2018.

ICTS24

Seznam dalších zařízení je k dispozici na stránkách Googlu a bude aktualizován vždy při uvedení nového zařízení či v případě, že se Google rozhodne konkrétním modelům prodloužit podporu o nějaký ten další rok.