Hlavní navigace

Chrome OS: Na vývoji nového systému Googlu se podílí i Intel

11. 7. 2009

Sdílet

Společnost Intel v pátek informovala, že již nějakou dobu úzce spolupracuje s Googlem na vývoji nového operačního systému Chrome, o kterém se mluví jako o možné konkurenci k Windows od Microsoftu.

Přímá angažovanost Intelu je podle analytiků velmi důležitá pro celý projekt Chrome OS, neboť silná pozice tohoto výrobce počítačových čipů, které jsou zhruba ve čtyřech pětinách prodávaných PC, může pomoci novému operačnímu systému a také může znamenat přesun sil od tábora podporujícího Windows, v němž hrál Intel dlouhou dobu významnou roli. V uplynulých dnech již partnerství ve vývoji Chrome OS potvrdily takové firmy jako Acer, Adobe, Asus, HP, Lenovo, Qualcomm, Freescale, Texas Instruments, Toshiba a další.

Nick Jacobs, mluvčí Intelu pro region Asie a Oceánie konkrétně potvrdil, že s Googlem pracuje na řadě projektů a že do detailů OS Chrome byla jejich společnost zasvěcena již před nějakou dobou, nicméně Jacobs nechtěl komentovat, jak dále by se partnerství s Googlem mohlo vyvíjet.

Intel konkrétně hledá další podporu pro své úsporné procesory Atom pro nejmenší přenosná zařízení. I když OS Chrome by měl být k dispozici zdarma pro všechny typy počítačů, jako první by se měl objevit na netboocích a to v druhé polovině příštího roku.

Nicméně pro Intel je tento projekt určitým střetem zájmů, neboť již delší dobu pracuje na vlastním operačním systému, založeném na Linuxu s názvem Moblin. Ten byl designovaný speciálně pro netbooky a ultrapřenosné MIDy. Více o tomto systému najdete v článku Moblin Linux chce dobýt netbooky.

Cílem Intelu však není samotný operační systém, ale prodej co největšího množství mikroprocesorů Atom a tento výrobce pravděpodobně doufá, že se mu v budoucnu podaří proniknout i do smartphonů a dalších mobilních a průmyslových zařízení. Díky tomu začal v nedávné době spolupracovat i se společností TSMC (více viz článek Společnost TSMC bude tvořit deriváty procesorů Atom), která má možnost svým zákazníkům dodávat deriváty procesorů Atom. Tyto čipy ve smartphonech by umožňovaly běh aplikací z běžných počítačů místo speciálního softwaru a měly by se zde stát konkurencí pro čipy ARM, které naopak začínají pronikat do netbooků. Nicméně pro x86 procesory je po celém světě dostupné největší spektrum softwaru.

Google také žádné další detaily o spolupráci s Intelem na Chrome OS nepotvrdil, nicméně vzhledem k tomu, že do vývoje byly přizvání i výrobci ARMových čipů, je logické, že Chrome OS bude optimalizován pro obě platformy. Google pak znovu zdůraznil, že nový operační systém bude zaměřen hlavně na ty uživatele, kteří intenzivně využívají internet.