Hlavní navigace

Chrome slaví 10 let - nová verze přináší významné změny

10. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
Deset let po uvedení první verze prohlížeče Chrome přichází Google s vydáním číslo 69 – s upraveným uživatelským rozhraním, vylepšeným správcem hesel a informativnějším adresním řádkem. A také čtyřicítkou bezpečnostních záplat.

Chrome debutoval 2. září 2008 a ukončil tehdy roky spekulací, zda se Google pustí do souboje s konkurencí v podobě Exploreru (Microsoft), Firefoxu (Mozilla) a Safari (Apple). Nejenže pustil, po desíti letech ji nelítostně válcuje a je volbou pro dvě třetiny světové populace připojené k síti.

O to slavnostněji zní slova Googlu o tom, že „výroční update je větší než obvykle“. „Přináší nový design, se kterým bude surfování po internetu rychlejší a vylepšený správce hesel,“ uvádí Rahul Roy-Chowdhury, šéf týmů zodpovědných za Chrome a Chrome OS. „Adresní řádek navíc nově poskytuje více informací rovnou, jak píšete, čímž vám šetří ještě více času.“

Uživatelské rozhraní se vývojáři rozhodli změnit po dvou letech, zaměřili se přitom na prvky v horní části stránky. Záložky tak nyní mají zaoblené rohy, aktivní záložka je navíc ještě světlejší, aby mezi ostatními více vyčnívala.

Zaoblený byl rovněž adresní řádek (též známý jako Omnibox) a změn doznala i podoba ikon nejčastěji navštěvovaných stránek zobrazujících se při otevření nové záložky – jsou mnohem menší, ohraničené malými kruhy. Změny byly provedeny za účelem zjednodušení designu, který by neměl přebíjet samotný obsah prohlížených stránek.

Druhá výrazná změna se týká správce hesel. „Kdykoliv je třeba vymyslet nové heslo, Chrome ho vygeneruje za vás (takže nemusíte všude používat jméno svého štěněte)“ uvádějí na svém blogu Ellie Powersová a Chris Beckmann, projektoví manažeři Chromu. Při návštěvě stránky a potřebě zadání hesla pak správce automaticky vyplní přihlašovací jméno i heslo po jediném kliknutí, ať už jde o heslo vymyšlené uživatelem či vygenerované Chromem.

Tvorba hesel byla už dlouho možná prostřednictvím aplikací třetích stran, respektive rozšíření prohlížečů na ně navázaných, dosud však nikdy nebyla přímo součástí prohlížeče. (Vyjma applovského Safari, které umožňovalo tvorbu hesel v návaznosti na systémového správce pověření.)

„Omnibox nově zobrazuje odpovědi přímo v adresním řádku bez nutnosti otevírání nové záložky,“ popisují další změnu Powersová s Beckmannem. Nová funkce tak rovnou nabízí odpovědi na některé otázky (Jaké je počasí? Jaký je aktuální kurz?) a uživatel tak nemusí „ztrácet čas" generováním výsledků vyhledávání nebo otevíráním nové záložky. Ačkoliv dle našich testů je kapacita této nové funkce prozatím omezená.

V neposlední řadě je součástí Chromu 69 rovnou čtyřicet bezpečnostních záplat, z nichž sedm bylo klasifikovaných jako vysoce rizikových (druhý ze čtyř stupňů rizikovosti). V té souvislosti Google informuje, že vyplatil 31 500 dolarů hledačům bugů za odhalení šestnácti z nich.

Z kategorie zabezpečení je i novinka v podobě odstranění označení „Zabezpečeno“ z adresního řádku u HTTPS stránek. V příští verzi Chromu budou naopak všechny HTTP stránky značeny jako „Nezabezpečené“. Chrome 70 vyjde v týdnu mezi 14. a 20. říjnem.

Byl pro vás článek přínosný?