Hlavní navigace

Chyba v aktualizaci Windows 11 „zanechává“ v mezipaměti nesmazatelných 9 GB

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po instalaci aktualizace Windows 11 24H2 nelze kvůli chybě vymazat mezipaměť služby Windows Update.

Velká každoroční aktualizace Windows 11 pro řadu uživatelů představuje bolehlav. Stále se totiž objevují nové problémy, které stojí v cestě jinak užitečným změnám a funkcím. 

Nejenže jsme se v souvislosti s herními a dalšími ovladači dočkali pádů až k blue screen of death či mizení kurzoru myši, ale velká aktualizace Windows 11 24H2 zřejmě také během instalace vytváří obrovskou složku cache, kterou nelze odstranit. 

O jak obrovské složce mluvíme? O úctyhodné velikosti 8,63 GB, což je značný kus všech disků kromě těch největších.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Aby bylo jasno, existence mezipaměti není problém. Systém Windows při instalaci aktualizací systému Windows vždy vytváří mezipaměť, která má sloužit jako dočasné odkládací místo pro instalační soubory. Co by normální nebylo, tak to, že mezipaměť nelze po použití aktualizace odstranit.

ICTS24

Podle serveru Windows Latest jsou pokusy o odstranění mezipaměti prostřednictvím Ovládacích panelů neúspěšné. Neúspěšné byly i různé další metody odstranění mezipaměti aktualizací Windows. Vymazat se ji uživatelům podařilo až po kompletní reinstalaci operačního systému.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Microsoft existenci této záhadné chyby mezitím potvrdil, ale zdůrazňuje, že jde pouze o planý poplach. Při spuštění nástroje Windows Update Cleanup jsou prý samotné soubory správně odstraněny, ačkoliv nástroj Disk Cleanup nadále mylně ukazuje, že úložiště je využíváno. Dle Microsoftu se jedná pouze o „chybu hlášení“ a firma prý pracuje na jejím vyřešení.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Seriál: Windows 11